Ny områdefordeling til LAG’erne

Ministeren for By, bolig og landdistrikter Carsten Hansen har i den forgangne uge sendt den nye LAG-områdefordeling i høring. I den forbindelse er der udpeget 19 nye LAG-områder samt 1 LAG for de danske småøer.

 

LDF hilser forslaget velkommen, men med en vis bekymring. Antallet er af LAG´er går nu fra over 50 til 20 – kan vi så stadig bevare lokalkendskabet og den lokale nærhed som LAG´erne har været kendt for ? Specielt i det jyske er der udpeget nogle LAG-områder, der geografisk er meget store. Et enkelt område er skåret igennem af en kommune, der ikke er anset som landdistriktskommune. Er dette et nærhedsprincip ? LDF mener det ikke. Men havde alternativet været at de danske regioner havde overtaget området, er dette den næstbedste løsning, mener Karsten Gram næstformand i LDF. Ministeren bør dog stadig tænke på nærhedsprincippet i LAG.

 

Sammen med områdeudpegningen er fremsendt et supplerende materiale, der fortæller om den økonomiske fordeling af de fremtidige LAG-midler. Forslaget er at 70% af midlerne fordeles ligeligt imellem de 20 LAG´er, medens de resterende 30% fordeles imellem kommuner med negativ befolkningstilvækst. Nogle områder vil i forhold til de nuværende tildelingskriterier miste penge, andre få flere. LDF undrer sig over fordelingen, der er meget ligelig i forhold til et fokuspunkt om behov for landdistriktsstøtte.

Dette indlæg blev udgivet i Ikke kategoriseret. Bogmærk permalinket.