LDF-formand: Kommunalt ansvar at sikre lokale løsninger

[LDF] Kommunerne investerer millioner af kroner for at kunne rense spildevand fra det åbne land på de kommunale rensningsanlæg. Men i sidste uge kunne Landdistrikterne.dk fortælle, at der er både økonomiske og miljømæssige gevinster at hente ved at vælge lokale lavteknologiske løsninger.  

Nu vil Steffen Damsgaard, formand for Landdistrikternes Fællesråd, rejse sagen over for miljøministeren.

– Set fra landdistrikternes synspunkt, er det en uhensigtsmæssig løsning at pumpe spildevandet fra landet til de centrale rensningsanlæg. Man kommer til at pålægge husstande i landdistrikterne en række afgifter, som kunne være undgået, hvis man havde valgt at etablere lokale pilerensningsanlæg eller nedsivningsanlæg, siger LDF-formanden, der ved førstgivne lejlighed vil drøfte sagen med miljøminister Troels Lund Poulsen.

 I sidste uge kunne Landdistrikterne.dk fortælle om Næstved Kommunes planer om at udbrede kloaknettet til landdistrikterne. Beregninger herfra viser, at kommunen skal investere 150.000 kr. pr. ejendom, som skal tilsluttes det kommunale net. På landsbasis er mellem 66.000 og 110.000 ejendomme i det åbne land omfattet af kravene om forbedret rensning af spildevand. Med alle forbehold for lokale forskelle betyder det, at der på landsbasis skal investeres mindst 9,9 mia. kr. for at rense spildevandet fra landdistrikterne på de kommunale rensningsanlæg.

– Samfundsøkonomisk er det helt ude i hampen, hvis det kan gøres både billigere og bedre med lokale lavteknologiske løsninger, siger Steffen Damsgaard.

Han er fuld af lovord om de lokalsamfund, hvor borgerne går sammen om at etablere deres eget rensningsanlæg. Men en håndfuld gode eksempler rundt omkring i landet løser ikke problemet.

– Sagen er for vigtig til, at man kan overlade den til lokale ildsjæles initiativ. Det må være kommunernes ansvar, at spildevandsrensningen foregår på den samfundsøkonomisk og miljømæssigt mest forsvarlige måde. Og det uanset om spildevandet kommer fra byerne eller den spredte bebyggelse. Hvis kommunerne ikke kan løfte det ansvar, må miljøministeren hjælpe dem på vej.

Dette indlæg blev udgivet i Ikke kategoriseret. Bogmærk permalinket.

Et svar til LDF-formand: Kommunalt ansvar at sikre lokale løsninger

  1. Peder Gregersen skriver:

    Hej Steffen Damsgaard
    Jeg vil lige understrege at nedsivningsanlæg ikke producerer biomasse og de er derfor ikke energiproducerende som f.eks pilerensningsanlæg. Men de er langt mindre energiforbrugende end kommunale løsninger. Og så det åbne spørgsmål vedrørende nedsivningsanlæg: Hvor længe får man lov til at aflevere fosfor til nedsivning?

    mvh

    Peder Gregersen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *