LDF-formand: Kom ned fra tårnet

Som afslutning på DR-temaet “Danmark knækker” har et panel bestående topfolk fra erhvervsliv og politik tilbragt et døgn i Vandtårnet Tønder, hvor de har skullet komme med løsninger på yderområdernes problemer. For Steffen Damsgaard er anbefalingerne i topmødets slutdokument velkendt stof.

– Jeg konstaterer med tilfredshed, at flere af slutdokumentets anbefalinger er overensstemmende med de ting, som LDF har arbejdet politisk for gennem længere tid. Det gælder f.eks. forbedring af infrastruktur, udkantstaksameter til de mellemlange videregående uddannelser, adgang til højhastighedsbredbånd over hele landet og ekstra støtte til iværksættere og vækstiværksættere.

LDF-formanden giver dog også slutdokumentet kritiske ord med på vejen.

– Flere af anbefalingerne er almindeligheder, som for længst burde have været klaret.  Det er f.eks. svært at være uenig i, at utidssvarende restriktioner for erhvervslivet skal fjernes. Men hvad gør vi med udviklingsbarrierer, som ikke skyldes lovgivning? Det finansielle system udgør en sådan barriere, når virksomheder i yderområder ikke kan låne penge til etablering og udvikling. Og så forholder dokumentet sig kun til en del af de mange udfordringer og muligheder i landdistrikterne og udkantsdanmark. Hvad gør vi ved de mange tomme og forfaldne ejendomme i landdistrikterne? Hvordan kan vi udnytte naturressourcerne bedre i bosætningsøjemed? Er udflytning af statslige arbejdspladser glemt igen ?

Steffen Damsgaard glæder sig over, at der er blevet sat fokus området.

 – Der er grund til at rose DR, fordi de har fået en række af landets mest indflydelsesrige politikere og erhvervsfolk til at forholde sig konstruktivt til yderområdernes udfordringer. Det er udtryk for en ny journalistisk tilgang, der ikke bare beskriver enkeltstående konflikter, men også søger at anvise løsninger på dem, siger LDF-formanden, der samtidig er kritisk over for topmødekonceptet og forestillingen om, at yderområdernes problemer kan løses oppefra og ned.

– Debatten vidnede om, at flere af paneldeltagerne var uvidende om det enorme græsrodsarbejde, som ildsjæle i landdistrikter og udkantsområder yder for at skabe udvikling i netop deres lokalområde. Forskningsviden samt landdistrikternes talerør og vidensbase – Landdistrikternes Fællesråd – burde i meget større grad have været inddraget i processen. Disse perspektiver savner jeg i slutdokumentet og i hele DR’s dækning af udkantsproblematikken. Skal der et nyt topmøde til? LDF vil i hvert fald gerne bidrage til at alle relevante vinkler belyses på bedste måde, siger Steffen Damsgaard og slutter:

– Politikerne kan skabe gode rammevilkår, men yderområdernes problemer kan ikke løses fra toppen af et vandtårn. Det kræver et forpligtende samarbejde mellem borgere, erhvervsliv, organisationer og myndigheder.

Læs slutdokumentet her: Et døgn for Danmark.

Dette indlæg blev udgivet i Ikke kategoriseret. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *