Landdistriktskonference

Hvordan kommer vi fra politik til praksis, når det gælder landdistriktsudvikling? Svaret er, at det kræver lokalt initiativ, både fra borgerne men også fra kommunerne, som skal have lavet prioriteringer og strategier for udviklingen af deres landdistrikter. Der skal hjælp til fra politikerne på Christiansborg, så gode initiativer ikke bremses eller umuliggøres. De gode ideer skal støttes med økonomiske midler, og så skal vi alle arbejde videre med at fremhæve de gode ting, der sker i landdistrikterne, holde op med at se by og land som konkurrenter men i stedet se dem som hinandens forudsætninger. Sådan var de samlede svar fra minister Carsten Hansen fra Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter til spørgsmålet, som han stillede under sin indledningstale i dette års landdistriktskonference.

Landdistriktskonference 2015

På konferencen var der forskellige spændende oplæg, men fokus var på, at fortælle de gode historier fra aktiviteter i og for landdistrikterne. Der blev fortalt om mange af de tiltag, som nogle kommuner arbejder. Borgmester Mette Touborg fra Lejre kommune fortalte om, hvordan de satser på økologien i deres i aktiviteter. Borgmester Carsten Kissmeyer fra Ikast-Brande kommune fortalte om, hvordan de som kommune gør en særlig indsats for at fremme erhvervslivet og have et godt samarbejde med deres virksomheder. Borgmester Erik Lauritzen fra Sønderborg kommune fortalte om, hvordan kommunen også her har et særligt fokus på at fremme deres mindre lokalsamfund ved bl.a. at have ansat en særlig person til at skabe jobs og vækst i landdistrikterne og ved at arbejde med en model, hvor alle 31 landsbylaug samarbejder med kommunens landdistriktsudvalg og giver deres besyv med i alle sager, der vedrører landdistrikterne.

Men de gode historier blev også fortalt via de mange initiativer, som borgerne selv sætter i gang i deres lokalområder. Særligt erhvervsområdet blev fremhævet med gode eksempler på virksomheder i landdistrikterne, herunder var der også prisuddeling til årets iværksætter Hoegild The Agro Innovation Company, der laver foderblandingsmaskiner og til årets ildsjæl Christel Seyfarth, der har lavet Fanø Strikkefestival.

Derudover blev landets fremtidige digitalisering debatteret. Søren Elbæk fra Ringkøbing-Skjern kommune og bestyrelsesmedlem i Landdistrikternes Fællesråd fortalte om, hvordan det havde været nødvendigt med en egen investering i fibernet i 2007 for at kunne overleve som virksomhed i et landdistrikt. Og hvordan det må være en landspolitisk prioritering at få investeret i dette til hele landet. Virksomhederne ligger overalt i kommunerne – ikke kun i byerne, så vil vi have jobs, udvikling og vækst, så skal den digitale infrastruktur også være i orden.   

Af problematikker, som skal løses i forhold til landdistrikterne blev særligt den skæve fordeling af uddannelsessteder i landet nævnt og manglen på alle typer af arbejdskraft i områderne.

Se de forskellige oplæg på video på: http://livogland.dk/udvalgte-initiativer/landdistriktskonference-2015

Dette indlæg blev udgivet i Ikke kategoriseret. Bogmærk permalinket.