Landdistrikter: Aftale sikrer maritime jobs i yderkommuner

Regeringen indgik søndag en erhvervs- og iværksætteraftale med Dansk Folkeparti og Radikale Venstre. Partierne bag aftalen vil blandt andet udvide sømandsskatten til hele offshore området. Glædeligt, mener Landdistrikternes Fællesråd.

Søfarten fylder meget i de danske landdistrikter. Faktisk bor 66 pct. af de danske søfolk i en af de 46 land- og yderkommuner. Ser man nærmere på de 16 yderkommuner, er det 21 pct. af de søfarende, der bor her. Søfolkene er dermed overrepræsenteret i disse kommuner, hvor 8,5 pct. af den generelle voksne befolkning bor.

Derfor har Landdistrikternes Fællesråd, som repræsenterer 48 kommuner rundt i hele landet, set frem til erhvervs- og iværksætteraftalen, som blev præsenteret søndag.

– Jeg glæder mig over, at ansatte på offshoreskibe nu bliver ligestillet med andre søfolk. Det sikrer arbejdspladser og bosætning i landdistrikterne, hvor mange søfolk bor, siger formand for Landdistrikternes Fællesråd Steffen Damsgaard og fortsætter: 

– Det er et faktum, at landdistrikterne igennem de senere år har oplevet en lavere vækst end andre dele af landet. Derfor giver det god mening at kigge til de erhverv, som betyder noget netop der. Og her er søfart en jobskaber, så erhvervs- og iværksætteraftalen sætter streg under vækst i hele landet.

Aftalen betyder, at ansatte på skibe i offshoreindustrien skal omfattes af den såkaldte sømandsskatteordning.

Ifølge Landdistrikternes Fællesråd sikrer ordningen mere konkurrencedygtig danske søfart, da rederierne kan aflønne søfolkene med en nettoløn, hvilket sænker omkostningerne. Skatteordningen gælder i dag på de fleste danske handelsskibe, men omfatter ikke alle offshore skibene. Det kan betyde et tab af arbejdspladser i landdistrikterne, da Danmarks nabolande i dag har mere konkurrencedygtige skatteordninger.

Hos Danske Rederier glæder adm. direktør Anne H. Steffensen sig ligeledes over aftalen, som skaber grundlaget for at fastholde og udvikle Danmarks position som førende søfartsnation og derved understøtte væksten i hele landet.  

– Vi ved, at to ud af tre danske søfolk bor i yder- og landkommunerne. Så når regeringen, Dansk Folkeparti og de Radikale har indgået en aftale om at udvide DIS-ordningen til eksempelvis vores havvindmølleskibe, så er det et stærkt vækstinitiativ for hele landet. Vi er glade for, at man på den måde har tilgodeset de maritime højborge, som findes mange steder langs vores kyster, siger Anne H. Steffensen, adm. direktør i Danske Rederier.

Landdistrikternes Fællesråds næstformand Karsten Gram kommenterer søndag aften erhvervs- og iværksætteraftalen på TV 2 News. Ud over udvidelsen af sømandsskatteordning, glæder Landdistrikternes Fællesråd sig over, at aftalen indeholder lettelser af en lang række afgifer, som vil mindske grænsehandlen og sikre bedre rammer for turismeerhvervet i hele Danmark.

Kontaktpersoner

Noa Jankovic, politisk chef i Landdistrikternes Fællesråd, tlf. 71 70 82 49, mail noa@landdistrikterne.dk

Landdistrikternes Fællesråd
Rådhusgade 100
8300 Odder

Email: mail@landdistrikterne.dk
Tlf. 61 31 36 36

Mandag – torsdag kl. 9.00 – 15.00
Fredag kl. 9.00 – 14.00

Tilmeld dig vores nyhedsmail