Folketingets partier bakker op om landdistriktsfilter

Konsekvenser for landdistrikterne skal fremgå af lovforslag. Det har Landdistrikternes Fællesråd arbejdet for at skabe opbakning til. Torsdag fik forslaget bred støtte i Folketinget.


Landdistrikternes Fællesråd har igennem mange år arbejdet for et såkaldt landdistriktsfilter på lovgivningen, så den til enhver tid siddende regering – i modsætning til i dag – tydeligt skal redegøre for de væsentlige landdistriktsmæssige konsekvenser, når der fremsættes et lovforslag.

Rådets kampagne fik kort før årsskiftet SF til at genfremsætte sit beslutningsforslag om konsekvensanalyse af lovforslags virkninger på udvikling i landdistrikter og yderområder og på øer. Beslutningsforslaget blev førstebehandlet i dag.

SF’s formand Pia Olsen Dyhr har tidligere forklaret baggrunden for genfremsættelsen af beslutningsforslaget.

– Nu genfremsætter vi forslaget, ikke mindst fordi Landdistrikternes Fællesråd har taget ideen op igen og skabt opbakning blandt borgmestre landet over, sagde hun blandt andet. 

Erhvervsminister Brian Mikkelsen præsenterede tidligere på ugen under en høring i Folketinget, der blev organiseret af Landdistrikternes Fællesråd og Københavns Universitet i samarbejde med Folketingets Udvalg for Landdistrikter og Øer, at regeringen vil imødekomme Landdistrikternes Fællesråds ønske om et landdistriktsfilter.

Nærmere bestemt vil nye redegørelseskrav blive indarbejdet i Vejledning om konsekvensanalyser i forbindelse med, at Justitsministeriet aktuelt er ved at revidere Vejledning om lovkvalitet. 

– Jeg er meget glad for, at erhvervsminister Brian Mikkelsen har lyttet til os i Landdistrikternes Fællesråd og tilkendegivet, at man vil indføre et såkaldt landdistriktsfilter, så der bliver foretaget konsekvensanalyser af lovforslags virkninger på udviklingen i landdistrikterne, siger formand for Landdistrikternes Fællesråd Steffen Damsgaard. 

Til dagens førstebehandling af SF’s forslag var der bred enighed om at støtte et landdistriktsfilter.

– Det er positivt, at et bredt flertal af Folketingets partier bakker op om vores forslag om et landdistriktsfilter, som betyder, at væsentlige konsekvenser for landdistrikterne skal fremgå af lovforslag. Jeg er overbevist om, at det vil sikre et vedvarende fokus på udviklingen uden for de største byer, siger Steffen Damsgaard. 

Socialdemokratiets landdistriktsordfører Magnus Heunicke er positivt indstillet. 

– Tak til dem som ude omkring i Danmark, ikke mindst Landdistrikternes Fællesråd, i den grad har arbejdet, og man må vel sige, at det arbejde har båret frugt, for vi har jo lige hørt en minister, hvor det virker som om, det går præcist i den retning som forslaget peger på, sagde han blandt andet i sin ordførertale. 

Landdistrikternes Fællesråd har en løbende dialog med Erhvervsministeriet og ordførerne i forhold til arbejdet med at revidere Vejledning om lovkvalitet, der forventes afsluttet inden sommerferien, hvorefter ændringen vil træde i kraft.

 

Dette indlæg blev udgivet i Ikke kategoriseret. Bogmærk permalinket.