Fiskeri-LAG'ernes fremtid fortsat uafklaret

Fiskeri LAG Fyn har opsagt sin samarbejdsaftale omkring koordinatorfunktionen. Det samme har man gjort i Fiskeri LAG Nord, hvor bestyrelsen tilmed har undersøgt de juridiske konsekvenser af en eventuel nedlæggelse af foreningen. Årsagen er den manglende politiske afklaring om fiskeri-LAG’ernes økonomi.

– Det vil være en katastrofe, hvis Fiskeri LAG’erne sættes på stand by eller helt må nedlægges, udtaler formanden for Landdistrikternes Fællesråd, Steffen Damsgaard. – Det vil betyde at projekter ikke kan igangsættes uden etableringsstøtten, hvilket flere steder vil gå ud over udkantsområder, som er ekstra hårdt trængte på bosætnings- og beskæftigelsesområdet for tiden.

– Samtidig er der brugt en del ressourcer på at etablere LAG’erne, som har vist sig at være velfungerende fora til at uddele projektstøtte lokalt til bosætnings- og fiskeriprojekter. Derfor vil det være tåbeligt at måtte nedlægge dem nu, hvor de er igangsat med bestyrelse og koordinator, og nu hvor der er allermest brug for dem pga. krisen.

Hos aktionsgrupperne håber man på, at spørgsmålet afklares, når Folketingets Fødevareudvalg mødes den 24. november. Her skal partiernes ordførere tage stilling til, hvor mange penge aktionsgrupperne skal have af de 66 mio. kr., der er afsat til Fiskeriudviklingsprogrammet på Finansloven for 2010. Men hvis der ikke kan opnås politiks enighed her, kan aktionsgrupperne risikere at skulle vente helt til det nye år på en afklaring.

Den situation vil ifølge Fiskeri LAG Nords formand, Leo Mikkelsen, være helt uacceptabel.

– Vi har et bestyrelsesmøde den 10. december, hvor vi vil tage foreningens fremtid op til seriøs overvejelse. Hvis der ikke er kommet en afklaring inden dette møde, så forudser jeg, at ministeriet får en opgave med at finde 21 nye bestyrelsesmedlemmer til Fiskeri LAG Nord. Vi er jo i den situation, at vi har opsagt vores koordinator pr. 31. december, og vi er simpelthen nødt til at have en koordinator for at kunne arbejde.

Leo Mikkelsen vil ikke sætte tal på, hvor mange penge der skal på bordet, for at han og de andre medlemmer af Fiskeri LAG Nords bestyrelse vil finde det umagen værd at fortsætte. Men han understreger, at det ikke er nok med lappeløsninger. Og så skal der være penge til drift, så aktionsgruppen kan ansætte en koordinator.

– Da programmet startede, var der afsat 17 mio. kroner til de 16 fiskeri-LAG’er, og i Fiskeri LAG Nord blev vi stillet i udsigt, at vi ville få 1,8 mio. kr. om året frem til 2013. Alt hvad der er mindre end det, vil jeg betegne som en skuffelse, siger Leo Mikkelsen.

Han bakkes op af formanden for Landdistrikternes Fællesråd, Steffen Damsgaard, der opfordrer politikerne til at skabe ro om fiskeri-LAG’ernes fremtid.

– Her og nu er der behov for, at Fiskeri-LAG’erne sikres midler til både drift og projekter i 2010. Men det er samtidig bidende nødvendigt, at aktionsgrupperne får mulighed for en mere langsigtet planlægning. Det kræver, at man laver en politisk rammeaftale, der rækker frem til 2013 – ligesom man gjort det for landdistriktsprogrammet.

Fødevareminister Eva Kjer Hansen har i et brev til Fiskeri-LAG’erne tilkendegivet, at også hun ønsker en fremadrettet løsning for de lokale aktionsgrupper under fiskeriudviklingsprogrammet.

Hos LAG-koordinatorerne håber man på en fremtid for fiskeriudviklingsprogrammet.

– Vi ser fremad og planlægger det fremtidige samarbejde i forventning om, at fiskeri-LAG’erne får penge at arbejde med, siger Ide Seidelin, der – i hvert fald indtil den 31. december – er koordinator for Fiskeri-LAG Fyn. – Vi tror på, at alle kan se, at det her er en god idé.

Dette indlæg blev udgivet i Ikke kategoriseret. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *