Debat: Landdistriktsdanmark er ved at tabe pusten – Kronik

Kronik af Landdistrikternes Fællesråds formand, Steffen Damsgaard, bragt i JyllandsPosten den 7. juni 2015.

Debatten omkring udfordringerne i Danmarks landdistrikter og yderområder er i de senere dage for alvor taget til i styrke; alt imens er Landdistriktsdanmark grundet mange års statslig nedprioritering ved at tabe pusten, og man bliver nødt til at stille spørgsmålet: Knækker Danmark? For få dage siden slog knap 40 danske kommuner, anført af Landdistrikternes Fællesråd via deres medlemskab, til lyd for at forbedre de basale rammevilkår for Danmarks landdistrikter. Siden da har politikere fra de fleste partier lovet, at de vil arbejde for, at der skabes bedre vilkår for livet på landet. Og det er rigtig godt, for der er nemlig brug for handling og reelle politiske tiltag – også når det bliver hverdag – hvis vi skal sikre, at vi får “et helt Danmark i balance”.

Danmark har igennem en årrække været præget af mange års ukritisk centralisering i det offentlige og satsning på de to-tre største byer og erhvervene der, hvilket har skabt en skævvridning af landet og accelereret befolkningens flytning mod byen.

Ikke nok med at 44 pct. af de statslige arbejdspladser er placeret i hovedstadsområdet, så er rammevilkårene for landdistrikter og yderområder også blevet forringet betydeligt igennem de seneste år.

Det har været med til at skævvride Danmark. Der er brug for, at politikerne tør prioritere til gavn for landdistrikter og yderområder, og et godt udgangspunkt kunne jo være at udflytte de statslige arbejdspladser og skabe bedre uddannelsestilbud.

Der bor 1,5-2 millioner indbyggere i landdistrikter og yderområder, og det er herude, at nogle af de største danske erhvervseventyr er skabt. Landdistriktsdanmark har derfor krav på de basale rammevilkår, både i forhold til erhvervsudvikling, jobskabelse, bosætning, infrastruktur, højhastighedsbredbånd og sundhed. Det er alt sammen med til at danne fundamentet for vækst og udvikling.

Jeg mener, at de senere års triste udvikling for landdistrikterne kun er et udtryk for den manglende vilje fra politikerne til at tage de nødvendige politiske skridt i forhold til at sikre fundamentet for vækst og udvikling i hele Danmark.

Der er brug for, at holdning forfølges af reel handling.

 

logo

Debat: Landdistriktsdanmark er ved at tabe pusten

 af Steffen Damsgaard formand for Landdistrikternes Fællesråd Brøndsmindevej 3, Tørring, Lemvig
Dette indlæg blev udgivet i Ikke kategoriseret. Bogmærk permalinket.