Danskerne bakker op om bedre forhold i landets yderområder

Konklusion kommer fra en ny meningsmåling, som Wilke har lavet til Jyllandsposten denne uge. Målingen viser, at 8 ud af ønsker mere politisk støtte til yderområderne i Danmark. Det bør få politikerne til at vågne op og tage affære. Det er den kontante melding fra formanden, Steffen Damsgaard i Landdistrikternes Fællesråd.

Mange danskere ønsker, at der skal mere politisk støtte til at hjælpe med at opretholde skoler og daginstitutioner, uddannelsessteder og praktiserende læger osv. Og det er ikke kun et ønske fra de danske borgere. Det er også problemstillinger, som flere eksperter flere gange har peget på, og noget som vi i Landdistrikternes Fællesråd konstant arbejder på at få forbedret.

Det tydelige svar fra meningsmålingen bør munde ud i, at der nu sættes fokus på at skabe nogle ordenlige og rimelige forhold til de dele af landet, der ligger uden for de større danske byer. Nu er det jo valgår, så Steffen Damsgaard håber, at politikerne vil se på målingens budskab om, at befolkningen ønsker opbakning til at ændre forholdene i de danske landdistrikter og byer, så der er en ordentlig og retfærdig fordeling af muligheder og goder i hele landet.  

”Vi ønsker ikke særbehandling, bare lige og rimelige vilkår”, siger han. Og får man løftet forholdene i yderområderne, så er det jo ikke noget, der kun kommer det enkelte område til gavn. De positive forhold vil smitte af på hele landet og være et gode for os alle.  

I Landdistrikternes Fællesråd sætter vi pris på den seneste tids prioritering af at belyse flere af de problemstillinger, der på nuværende tidspunkt gælder for de danske yderområder. Vi sætter også pris på befolkningens opbakning. Det skulle gerne få emnerne til at komme på den politiske dagsorden i så høj en grad, at der også bliver handlet på dem.

Det er ikke nok, at der bliver talt om forholdene i medierne. Der skal konkrete handlinger i gang og beslutninger tages. Det kunne f.eks. være at give ordenlige vilkår for yderkommunerne til at handle ud fra, give nogle af de erhverv, der fylder meget i landdistrikterne bedre mulighed for at drive og udvide deres virksomhed, sikre bedre infrastruktur både digitalt og transportmæssigt, få offentlige og statslige arbejdspladser fordelt over hele landet igen osv. Der er en lang række områder, hvorpå man kan ændre forholdene, så det får en positiv effekt på forholdene i kommunerne og områderne uden for landets største byer.

Med disse ændringer mener Landdistrikternes Fællesråd ikke, at alle mindre samfund skal gøres til store vækstområder og plastres til med nybebyggelse og flere veje. Der er og skal stadig være forskel på by og land og være plads til, at vi er forskellige og ønsker at bosætte os forskellige steder. Men de politiske beslutninger og centralisering igennem flere år har længe nok haft den konsekvens, at det har udsultet, givet urimelige forhold og bremset udviklingsmuligheder gang på gang i landdistrikterne og yderområderne i Danmark.

Og det er der nu bevis for, at rigtig mange ønsker at lave om på.

Hør radiointerview med Steffen Damsgaard fra TV2 denne uge:

http://nyhederne.tv2.dk/politik/2015-02-24-landdistrikternes-faellesraad-det-er-et-klart-signal-fra-befolkningen

Dette indlæg blev udgivet i Ikke kategoriseret. Bogmærk permalinket.