Blå uddannelser inspirerer til vækst i landdistrikter

Et vækstudvalg for land- og yderkommuner gæstede i går SIMAC i Svendborg for at høre om, hvordan man kan kombinere høj kvalitet i uddannelserne og et opland fra hele Danmark med en placering væk fra de store byer. Danske Rederier deltager i udvalgets arbejde i regi af Landdistrikternes Fællesråd.

I nogle måneder har en række organisationer arbejdet i regi af Landdistrikternes Fællesråd for at tænke i nye veje til vækst i Danmarks land- og yderkommuner. Temaet for dagens udvalgsmøde var uddannelse, og derfor var det naturligt, at kigge på kvalitetsuddannelser i Det Blå Danmark. Her ligger skolerne nemlig i en række af Danmarks land- og yderkommuner.

”Det er naturligt at pege til de maritime uddannelser, når vi taler uddannelse i hele Danmark. Vi har en række gode skoler, som tilbyder spændende uddannelser med masser af efterfølgende muligheder. Flere af dem hører hjemme i danske land- og yderkommuner, hvilket smitter af på søfolkenes bosætning bagefter. Det betyder meget for flere af vores maritime styrkepositioner, som fylder godt i landskabet,” siger Jakob Ullegård, direktør i Danske Rederier med bl.a. Frederikshavn, Skagen, Svendborg og Ærø i tankerne.

Derfor er dagens møde også henlagt til Svendborg International Maritime Academy (SIMAC), som er et vigtigt uddannelsessted for Det Blå Danmark. Her kan direktør Jesper Bernhardt fra SIMAC fortælle, hvordan skolens opland faktisk er hele landet.

Så selv om mange elever vælger at bosætte sig på Sydfyn ved endt uddannelse, så er det ikke fordi, at der kun er sydfynboer bag skrivebordene: ”Vi kan se på vores optag, at der kommer elever fra hele landet. Her er det afgørende, at Det Blå Danmark er en attraktiv størrelse og formår at få unge mennesker interesseret i vores erhverv. For gør de det, så finder de også hurtigt ud af, at der er kvalitetsuddannelser flere steder i landet. Jeg ser dog gerne, at vi i den maritime klynge i fællesskab bliver endnu bedre til at fortælle om mulighederne – gerne i forlængelse af den velfungerende World Careers-kampagne”, siger Jesper Bernhardt, SIMAC.

Fra Landdistrikternes Fællesråd glæder man sig over inspirationen fra Det Blå Danmark på dagens møde. Det er endnu et input til arbejdet for at skabe gode vækst og beboelsesmuligheder i Danmarks land- og yderkommuner.

”Det er spændende at gæste SIMAC i Svendborg, for her lykkedes de med noget af det, som vi gerne vil: Her er der kvalitetsuddannelse uden for de store danske byer og man ar succes med at trække studerende fra hele landet til det her gode, maritime studiemiljø. Det kan noget, og fremadrettet er det en bunden opgave, at få flere af den type institutioner, da vi kan se, at det betyder meget for den efterfølgende bosætning,” siger Steffen Damsgaard, formand for Landdistrikternes Fællesråd.

 

Dette indlæg blev udgivet i Ikke kategoriseret. Bogmærk permalinket.