Alt for sent med støtte til bredbånd på landet

Det er alt for sent, at Landsforeningen af Landsbyer i Danmark kommer frem med ønsket om statslig støtte til udbredelse af bredbånd i landdistrikter. Flere års massiv indsats betyder, at det meste af Jylland nu er dækket med adgang til et trådløst bredbåndsnet. Fyn følger sidst på året, og på Sjælland og resten af landet skal opgaven være løst inden udgangen af 2010.

For at dække befolkningens behov i landdistrikterne for at få bredbånd tog vi i Region Midtjylland i foråret 2008 initiativ til et samarbejde med telekommunikations-virksomheden Skyline i Randers og Dansk Landbrugsrådgivning i Skejby. Efter erhvervelsen af den såkaldte Wimax-licens havde Skyline forpligtet sig til at dække Danmark med bredbånd senest i løbet af 2010. Samarbejdet resulterede i, at Skyline fremskyndede den planlagte udrulning af det trådløse 5 Mbit bred i landdistrikterne i den midtjyske region.

Af vital betydning
Som den første har vi nu næsten alle områder dækket helt ind med adgang til internettet via trådløst bredbånd med høj hastighed. Det er vi meget tilfreds med – både af hensyn til borgerne og firmaer inden for handel, håndværk, industri, libetrale erhverv, landbrug, privat og offentlig service mv.
For at klare sig i konkurrencen og være med til at skabe vækst og udvikling skal erhvervene naturligvis kunne bruge it-teknologiens mange muligheder. Dem kan de offentlige institutioner og private husstande heller ikke undvære, bare fordi de har hjemme uden for de store byer.

En aftale fra foråret 2007 mellem regeringen, Socialdemokraterne, De Radikale og SF, som sikrede bredbånd inden udgangen af 2010 til ca. 40.000 husstande i de såkaldte yderområder, var et skridt i den rigtige retning. Fordi det hidtil havde været lagt op til, at det først kunne blive i 2012.
Men der var særlig en grim skønhedsplet i aftalen , fordi partierne bag regeringen stod fast på, at indehaveren af Wimax-licensen kunne kræve 75 pct. mere for bredbånd på landet end normalt i byen. Selv om Skyline slet ikke har gjort brug af denne mulighed, havde det været på sin plads, at formanden for Landsforeningen for Landsbyer i Damark, Carsten Abild, medlem af Region Syddanmark for Venstre, havde søgt at bringe sin partifælle på bedre tanker for flere år siden.

Kaj Møldrup Christensen
Fuglebakken 10, Langå.
formand for Panel for Udvikling i Landdistrikter
og Fiskeriområder i Region Midtjylland (S).

Dette indlæg blev udgivet i Ikke kategoriseret. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *