VÆKST – Region Hovedstadens formand vil have al fokus på vækst i hovedstaden

Debatindlæg af Steffen Damsgaard, formand for Landdistrikternes Fællesråd

Forleden aften var formanden for Region Hovedstaden, Vibeke Storm Rasmussen, i DR2 Deadline med påstanden om, at man skulle fokusere på at understøtte væksten i hovedstadsområdet. Udmeldingen fra regionsformanden kom ud fra en undersøgelse, som regionen havde fået lavet, og som konkluderede, at væksten ville være mange gange højere ved at satse på Region Hovedstaden frem for landdistrikter og yderområder.

Nu kender jeg ikke den pågældende undersøgelse, og kan ikke finde den på Region Hovedstadens hjemmeside, men jeg forholder mig tvivlende over for de tal, som Vibeke Storm Rasmussen fremførte. At væksten er større i Region Hovedstaden end i landdistrikter og yderområder, skal jeg ikke betvivle, men jeg vil betvivle, at det offentlige skal placere ALLE investeringer og initiativer i Region Hovedstaden, fordi det pr automatik generer mere vækst.

Altid investeringer i Region Hovedstaden
Nu er det jo ikke sådan, at Region Hovedstaden er blevet forbigået for kæmpe investeringer de seneste år. Ny bydel Ørestaden, Metroen, Motorvejsring 3 og 4, Massive byfornyelser osv osv….

Der er også tilgået mange midler til at understøtte erhvervudviklingen i Region Hovedstaden. Endelig er der en massiv overvægt af statslige arbejdspladser i Region Hovedstaden, hvilket bidrager meget til beskæftigelsen og den afledte vækst.

Egentlig ville jeg helst ikke ud i denne diskussion, da jeg i bund og grund mener, at byerne på den ene side og landdistrikter og yderområder på den anden side, er hinandens forudsætninger frem for modsætninger. Men når Vibeke Storm Rasmussen fremfører det som en “enten eller” diskussion, så er jeg nødt til at reagere.

Landdistrikter og yderområder kan bidrage til væksten
Landdistrikter og yderområder KAN bidrage med vækst og udvikling, hvis man tilbyder fair rammebetingelserne. Samtidig er det IKKE sådan, at alle midler til at lave fair rammebetingelser (infrastruktur, uddannelsestilbud, erhvervsudvikling, bosætning, tryghed/sundhed osv.) er tilgået landdistrikter og yderområder.

Vibeke Storm Rasmussen skyder over målet og indleder et urimeligt angreb mod landdistrikter og yderområder.

Et Danmark i balance, har været diskuteret løbende af alle politikere på Christiansborg, og her handler det om både samfundsudviklingen og samtidig også de vækstmuligheder, som skal være med til at sikre arbejdspladser og bosætning. Det er altså både vigtigt at sikre en afbalanceret samfundsudvikling i landdistrikter og yderområder og at give muligheder for at skabe vækst og arbejdspladser i landdistrikter og yderområder.

Samlet set er jeg overbevist om, at en satsning i landdistrikter og yderområder klart giver større multiplikator-effekt og merværdi end kun at fokusere på erhvervsudviklingen i Regions Hovedstaden, for så derved at lade landdistrikter og yderområder sejle sin egen sø.

Udenlandske erfaringer
Vibeke Storm Rasmussens sammenligninger med Norge og Sverige, som ifølge hende kun har valgt at satse på deres hovedstadsregioner, holder heller ikke vand, da både Norge og Sverige fx har udflyttet satslige arbjedspladser til deres yderområder. Norge endda i stor stil.

I interviewet med Vibeke Storm Rasmussen deltog også den nye minister for By, Bolig & Landdistrikter, Carsten Hansen, som heldigvis ikke var enig med Vibeke Storm Rasmussen. Ministeren talte også om vækst i hele landet, og langt hen af vejen var jeg enig med vores minister for By, Bolig og Landdistrikter. Det bliver spændende at følge tiltagene for at skabe bedre rammevilkår i landdistrikter og yderområder de kommende år.

Rammevilkår
Som formand i Landdistrikternes Fællesråd håber jeg for hele vores samfund, at man politisk (kommunalt, regionalt og nationalt) vil sikre ordentlige rammevilkår i hele landet, så landdistrikter og yderområder kan bidrage yderligere med vækst inden for: fødevareerhvervet og afledte erhverv, turisme og oplevelsesøkonomi, udvikling og produktion af vedvarende energi og teknologierne bag, samt andre erhverv, hvor der er større eller mindre erhvervsklynger rundt om rigtig mange steder i landet.

Lad mig slutte af med at gentage, at landdistrikter og yderområder kan bidrage med mere vækst i landdistrikter og yderområder, men også for hele landet. Der er noget at bygge videre på, hvis man politisk sikrer de rette rammevilkår. Samtidig håber jeg også, at det er et område, man vil undersøge nærmere og lave flere og mere tilbundsgående analyser over, så man har alle aspekter med, når man taler om vækst og udvikling i landdistrikter og yderområder samt i Region Hovedstaden.

 

Dette indlæg blev udgivet i Formandens indlæg. Bogmærk permalinket.

Et svar til VÆKST – Region Hovedstadens formand vil have al fokus på vækst i hovedstaden

  1. Pingback: Landdistrikterne.dk / nyhedsmail 16. december 2011 | Lokalråd 4262 - Et lokalsamfund i udvikling

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *