Stort uudnyttet økonomisk potentiale i fritidshuse

Indlæg af Steffen Damsgaard, formand for Landdistrikternes Fællesråd, 19. april 2012.

‘Danske ødegårde skaber omsætning for én milliard’ hedder i en artikeloverskrift fra TV2 Finans den 17. april 2012. I artiklen fremgår det, at de danske fritidshusejere i 2011 har genereret en omsætning på 970 mio. svenske kr., hvilket svarer til 430 svenske fuldtidsstillinger.

Det er Foreningen af danske husejere i Sverige, Danske Torpare, der sammen med analyseinstituttet Resurs för Resor och Turism i Norden AB står bag undersøgelsen.

Undersøgelsen viser desuden, at foreningens medlemmer, der udgør 10.500 af de 12.550 danske fritidshusejere, i gennemsnit er i Sverige 15 gange om året, og at de opholder sig i fritidshusene 43 nætter om året.

Dannmark går glip af indtægter
De danske fritidshusejere er således med til at give det svenske samfund betydelige indtægter fra madindkøb, transport, shopping osv. Indtægter vi går glip af her i Danmark, fordi vi ikke tillader udenlandske køb af danske fritidshuse.

Landdistrikternes Fællesråd har flere gange argumenteret for, at man bør åbne op for udenlandske køb af fritidshuse eller i de mindste lave nogle forsøgsordningen på området. I artiklen fra TV 2 Finans kan vi jo læse, at det er betydelige indtægter, vi går glip af.

Af undersøgelsen kan vi jo også se, at frygten for, at husene kommer til at stå tomme ud over i ferieperioderne, ikke er velbegrundet. Der er en enorm frygt for at åbne op for udenlandske køb. Men man må jo bare konstatere, at dét ikke at gøre noget, har nogle negative konsekvenser, og at man hermed undlader at gribe nogle muligheder, som man i den grad higer efter i bestemte dele af landet.

Fritidshuse – ikke det samme som sommerhuse
For at undgå sammenblanding skal det pointeres, at fritidshuse er ikke det samme som et sommerhus. Sommerhuse er beliggende i et område, der er udlagt til sommmerhuse. Et fritidshus er et helårshus, der skifter status fra helårsbolig til fritidshus, og fritidshuset er typisk beliggende på landet i landzone, heriblandt på øer og kystnære områder.

Dette indlæg blev udgivet i Formandens indlæg. Bogmærk permalinket.

1 Response to Stort uudnyttet økonomisk potentiale i fritidshuse

  1. Pingback: Landdistrikterne.dk / nyhedsmail 19. april 2012 | Lokalråd 4262 - Et lokalsamfund i udvikling

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *