Ønsker forsøgsordning med udenlandske huskøb i yderområder

Indlæg af Steffen Damsgaard, formand for Landdistrikternes Fællesråd, 27. januar 2012

Vi har brug for nytænkning og at afprøve nye ideer, som kan sætte gang i en positiv udvikling de steder i landet, hvor man kæmper med fraflytning og tomme huse. Derfor bakker vi op om borgmesteren fra Lolland Kommunes ønske om dispensation fra en gammel EU-særordning, der forhindrer udlændinge i at købe huse i Danmark.

Vi foreslår, at man giver udvalgte områder dispensation eller laver frikommuneforsøg med salg af huse i landsbyer og landdistrikter til brug som fritidshus for udlændinge. Det kan f.eks. være i en 2-3-årig periode. Herefter kan man så høste konkrete erfaringer, og er de overvejende positive, kan man rulle succesen ud til andre dele af landet.

Vi bliver nødt til åbne op for nogle initiativer, der har en mærkbar effekt på udviklingen i de tyndtbefolkede områder. Er samfundsudviklingen ved at save nogle af de grene over, man som lokalsamfund sidder på, må man udvikle nogle nye. Yderområderne har en fantastisk natur med skov, strand, åbne landskaber og meget andet, som er attraktivt for mange udlændinge.

Lad os da få afprøvet, om salg af huse til udlændinge kan sætte gang i en positiv lokal udvikling i første omgang i landsbyerne. En udvikling, hvor husene bliver renoveret, butikkerne får fornyet liv, og der atter kommer gang i håndværkserhvervene.

Mange danskere nyder godt af huse i Spanien, Grækenland og andre steder i Europa. Hvorfor skal det ikke kunne være den anden vej rundt? Vores yderområder har jo rigtig mange kvaliteter, og det skal vi blive bedre til at udnytte. I og med at bopælspligten ikke kan opretholdes i yderområderne, er der allerede i dag en del danske second homes, hvor ejerne opholder sig i fritiden.

 

 

Dette indlæg blev udgivet i Formandens indlæg. Bogmærk permalinket.

7 svar til Ønsker forsøgsordning med udenlandske huskøb i yderområder

 1. Kurt Nielsen skriver:

  Visionær og god ide, Steffen, så hvis du kan bruge min historie, så gør det endelig:

  Jeg har selv et ” second home ” på sydmors. Vi købte et par faldefærdige ruiner, hvor der var en del jord til. Byggede så et nyt hus for ca. 7 år siden og vi har flere projekter i støbeskeen på vores store grund på 40.000 m2. Et lille paradis er det efterhånden blevet, og kun fordi vi med lyst og energi investerede.

  Bagrunden for investerngen var, at jeg i en periode arbejdede i området.

  Vores ” first home ” er i Århus ikke så langt fra bymidten, så vi har nu det bedste by og land. Det tager ca. 2 timer til vores ” second home ” på Mors. Langt nemmere end dem, der har valgt syden eller sverige. Vores hus er ikke beliggende i et sommerhusområde, men er tæt på vand og marina, og så har vi selv lavet skovrejsning så skoven er lige udenfor døren !!!!

  I vores tredje alder vil vi bo i byen og på landet, nok i en lejlighed i byen, når den tid kommer.

  Det må da være en mulighed for mange andre danskere og europæere som hollændere og tyskere. Fjern dog restriktionerne, og lad mulighederne blomstre. Med de nye bredbåndsmuligheder kan et ” first ” og ” second ” også blive til et rigtigt ” virtuel” home.

  Jeg vil gerne involverer mig noget mere i lokalsamfundet, men vi befinder os pt. i Grønland. Jeg fik dog opbakning til et forsøg med akuthjælpere i lokalområdet, og det er dejligt at se, hvordan den ide har spredt sig til resten af landet, så ildsjælene kommer også.

  Overskriften skal ikke være at tyskerne køver vores sommerhuse, men derimod at byboere og europæere gik ny dynamik på landet.

  • kurt nielsen skriver:

   Undskyld trykfejlene. Der er langt mellem Grønland og Danmark. køber og ikke køver, Gir og ikke gik.

   Det kunne være spændende med Mors som frikommune. Det skal nok gøres meget målrettet, hvor der markedføres et antal boliger i Tyskland og Holland på boligportaler. Det kunne gøres sammen med lokale ejendomsmæglere. Hvis det skal være et forsøg så skal det evalueres, så vi får viden om motiver og konsekvenser.

   Hvad venter vi egentlig på ?

 2. Kim Wittrup skriver:

  Hallooooo ! Der er da ikke meget gang i debatten her ! Oplagt ville det da minimum være, at den, der kom med det første indlæg, Formand Steffen Damsgaard, ville kommentere !
  mvh.
  Kim Wittrup

 3. Pingback: Landdistrikterne.dk / nyhedsmail 27. januar 2012 | Lokalråd 4262 - Et lokalsamfund i udvikling

 4. Kim Wittrup skriver:

  Uha ! I hvert fald for de kystnære områder, som vi jo i Danmark – modsat de fleste andre lande – bl.a. Tyskland – har mange af, mener jeg, at forslaget vil være en katastrofe ! I hvert fald hvis man tænker mere end kortsigtet !!!
  Jeg mindes stadig den ejendomsmægler på Fanø, der for et par år siden udtalte, at hvis han kunne / måtte sælge sommerhuse til udlændinge, kunne han sælge hele Fanø på en formiddag !!!
  De kystnære huse er meget eftertragtede som sommerhuse for mange udlændinge, og følgelig vil disse huse følgelig stige så meget i pris, så stort set ingen danskere, der har lyst til at bo der helårs, vil eller kan betale så meget. (Det er jo svært nok i forvejen !!!) Dvs. at mange områder nærmest helt uddør / blive rene ferieområder, og så har de få resterende fastboende da for alvor ikke lyst til at bo der !!! Og ikke mindst: Vil da gerne sælge deres hus til sommerhus til en – i forhold til nu – meget høj pris !
  Hvis nogen skulle være i tvivl, så se blot på den tyske ø Sild, hvor det for nogle år siden blev tilladt, at (stort set) alle huse kunne sælges til sommerhuse – og det blev de så !!! Mange af de engang fastboende bor nu på fastlandet og kører hver dag på arbejde på Sild. Og (unge) mennesker, der har lyst til at købe helårshus har ikke råd !!!
  Mvh.
  Kim Wittrup, Rømø

 5. Lars steffensen skriver:

  Det syntes jeg bestemt er en dårlig ide vi har prøvet det på et ferie hotel, der tidliger blev lejert ud til turister nu er alle lejligheder solgt til private så billig at man ikke behøver at leje ud nu er der inge turister, kun når man selv gæster området og det holder ikke liv i noget resetn af året. det samme kan jeg godt være bange for vil ske hvis man begynder at sælge enkelte huse i en lille by.

  • Simon Drejer skriver:

   Hej Lars

   Tak for henvendelse.
   Jeg er enig med dig i at vi ikke sådan uden videre skal sælge vores sommerhuse til udlændinge, da de udgør en væsentlig udlejningsfaktor og overnatningsantal i mange ferieområder rundt i landet.
   Til gengæld har vi mange landsbyer i vores yderområder hvor huse står til salg længe, eller forlades og forfalder. Hvis vi kunne skabe en større efterspørgsel efter huse i de områder og det kunne hæve boligniveauet, så ville det være positivt og realkreditselskaberne ville måske i større grad udlåne generelt til huse i de områder. Det er derfor at vi foreslår at huse i landsbyer skal kunne erhverves som “second homes” for udlændinge.
   Men jeg tager gerne en yderligere dialog om emnet.
   Vi tales ved. 🙂

   Mvh. Steffen Damsgaard

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *