Landsbyerne i Magasinet Penge på DR

Indlæg af Steffen Damsgaard, formand for Landdistrikternes Fællesråd, 3. februar 2012

Hvis det, som Magasinet Penge påstår i programmet Lukketid i landsbyen, koster 34,5 mio. kr. mere om året i administration og ældrepleje for kommunerne i yderområderne end i bykommuner med tilsvarende befolkning, hvad er det så et argument for? Spørger du Magasinet Penge kan svaret synes at være, at flytte folk ind i byerne, fordi det vil være det mest rentable for samfundsøkonomien.

Spørger du Landdistrikternes Fællesråd, er det et argument for, at der skal mere fokus på at skabe arbejdspladser og vækst i landdistrikterne, så vi kan få skabt fornyet liv i landsbyerne i yderområderne.

Jeg er stærkt tvivlende på det omtalte beløb, og vil ikke anerkende, at det er den eneste sandhed og korrekte indgangsvinkel til økonomiske udfordringer i landkommuner. At virkeligheden afhænger af det perspektiv, man lægger på den, er en gammel kendt sandhed. Og Magasinet Penges vinkel var meget klar. Landsbyerne er taberland, butikkerne forsvinder, landsbyerne uddør, man kan ikke få lån til at renovere huse, der er kun pensionister og førtidspensionister tilbage, de er dyre for kommunerne at holde liv i osv. Det var alt i alt et meget deprimerende billede, der blev tegnet af landsbyerne.

Det kan ikke betvivles, at man mange steder kæmper med de problemer, som omtales i programmet. Det bliver bare stigmatiserende for alle landsbyer i Danmark, når medierne i så generaliserende vendinger omtaler landsbyerne som ét samlet hele. Der er over 4000 danske landsbyer, og der er himmelvid forskel på dem. Der findes mange driftige landsbyer, der med succes arbejder for at skabe en positiv udvikling.

Medierne præger i høj grad vores billede af virkeligheden, og når man tegner et så sort billede, forværrer det situationen for landdistrikterne. Det skaber en meget negativ opfattelse af landsbyerne, som kan være med til at afholde folk fra at søge derud. Man kunne godt ønske sig, at medierne også af og til leverede de positive historier fra de ressourcestærke landsbyer, men det er der nok ikke så høj underholdningsværdi i, og det bekræfter ingen fordomme.

Programmet blev bragt på DR den 25. januar 2012.

Dette indlæg blev udgivet i Formandens indlæg. Bogmærk permalinket.

Et svar til Landsbyerne i Magasinet Penge på DR

  1. Pingback: Landdistrikterne.dk / nyhedsmail 3. februar 2012 | Lokalråd 4262 - Et lokalsamfund i udvikling

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *