Kirker under voldsomt pres for lukning – undersøg alternativer inden drastiske beslutninger

Indlæg af Steffen Damsgaard, formand for Landdistrikternes Fællesråd, 9. marts 2012

Kirkerne er for tiden under et voldsomt pres. Temaet i overskrifterne er, at for få kommer i kirkerne, og nogen steder er der næsten ingen kirkegængere. Sammenholdt med omkostningen til at holde de mindst besøgte kirker åbne, foreslås det fra flere sider – om ikke andet, så ud fra et økonomisk perspektiv – at man lukker et større antal kirker.

I Landdistrikternes Fællesråd ser vi lidt anderledes på sagen. Kirkerne, som i de fleste landsbyer og lokalsamfund er det ældste mødested, har potentiale til atter at blive et stærkt samlingspunkt, hvis de strækker deres aktiviteter længere ud end de traditionelle kirkelige handlinger og forkyndelsen.

Større samarbejde med lokale foreninger
Landdistrikternes Fællesråd agerer udelukkende landdistriktspolitisk og tager ikke stilling til det kirkelige indhold, men vi arbejder for og opfordrer til det brede lokale samarbejde mellem foreninger og borgere, og menighedsrådene og kirkerne, som er i næsten alle lokalsamfund her i landet.

Som formand i Landdistrikternes Fællesråd håber jeg, at menighedsrådene i fremtidenvil være mere åbne over for at samarbejde med lokalråd, sogneforeninger, borgerforeninger og det øvrige foreningsliv i landsbyerne og lokalsamfundene. Et samarbejde om aktiviteter og et samarbejde, hvor også kirken kan indgå som et fysisk samlingssted.

Det er også i 12. time, hvis man vil i gang lokalt i menighedsrådene og lokalsamfundene med at samarbejde om nye tiltag og aktiviteter. Det er i hvert fald i sidste øjeblik i de sogne, hvor kirkerne er lukningstruede.

Ramme om forskellige aktiviteter
Det skal dog siges, at præsterne og menighedsrådene i mange kirker bestemt er åbne overfor, at kirkerne kan danne ramme om forskellige aktiviteter i lokalsamfundet. Det kan være en bred vifte af koncerter, korsang, små opsatte teaterstykker, diskussionsfora, hyggesnak, møder osv. Nogle enkelte steder ændrer man endda i indretningen, da de ældste kirker sætter store begrænsninger for forskelligheden i aktiviteter.

Men mange steder kan kirkerne være bedre til at nytænke og indtænke lokalsamfundet i deres aktiviteter. Det håber vi kan være med til at redde de lukningstruede kirker. For hvis man lukker kirken, så lukker man et muligt samlingspunkt for hele befolkningen i sognet. Et mødested, som kunne være spændende for alle i lokalsamfundet.

Pilotprojekt om udvidet samarbejde
I Landdistrikternes Fællesråd har vi indledt et samarbejde med Malt Provsti omkring, hvordan menighedsrådene og lokalrådene kan samarbejde mere, og hvordan kirkernes og sognets øvrige fysiske rammer kan bruges til aktiviteter af forskellig art til gavn for alle lokalsamfundets og sognets borgere.

Vi ser meget frem til de erfaringer, anbefalinger og konklusioner, som pilotprojektet vil komme frem til, og glæder os til at formidle resultaterne bredt ud i landet senere på året.

 

Dette indlæg blev udgivet i Formandens indlæg. Bogmærk permalinket.

Et svar til Kirker under voldsomt pres for lukning – undersøg alternativer inden drastiske beslutninger

  1. Pingback: Landdistrikterne.dk / nyhedsmail 9. marts 2012 | Lokalråd 4262 - Et lokalsamfund i udvikling

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *