Ikke lige muligheder for at bo der man helst vil

Kommentar til videnskabsministerens indlæg ”Lad folk bestemme hvor de vil bo”. I indlægget afviser ministeren et forslag om at bruge studiegældsreduktion som lokkemiddel til at få folk ud i yderområderne.

– Af Steffen Damsgaard, formand for Landdistrikternes Fællesråd

Videnskabsminister Charlotte Sahl Madsen skriver den 7. august i Jydske Vestkysten: ”Lad nu folk selv bestemme, hvor de vil bo. For nogle er storbyens puls og mangeartede tilbud dragende. Andre foretrækker landet, naturen, roen, de billigere huspriser, nærheden. Vi bør respektere borgernes frie valg og ansvar for eget liv.”

Landdistrikternes Fællesråd kan ikke være uenig i videnskabsministerens grundholdning. Problemet er bare, at når vi snakker bosætning i landdistrikterne, så får folk gradvist dårligere forudsætninger for at flytte derhen – eller blive boende dér, de helst vil.

Når rammevilkårene gradvist forringes, når skoler lukker, når serviceniveauet er for nedadgående, når virksomhederne ikke etablerer sig pga. dårlig infrastruktur – heriblandt dårlig bredbåndsforbindelser og mobildækning, kan mange være nødsaget til at flytte.

Vi er ved at skabe en situation i Danmark, hvor rammevilkårene gør, at folk pr. definition flytter ind til byen. I Landdistrikternes Fællesråd forholder vi os positivt til forslaget om at bruge studiegældsreduktion som gulerod.

Der er behov for nytænkning, og det kan være én mulighed blandt mange. Et andet værktøj kan være at lave nogle skattemæssige fordele. Vi bliver nødt til at øge motivationen for at flytte til landdistrikterne, hvis man stadig skal kunne bo og arbejde dér man helst vil, hvilket for godt en million danskere stadig er i landdistrikterne.     

 

Dette indlæg blev udgivet i Formandens indlæg. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *