Bombe under bosætning i landdistrikter

Indlæg af Steffen Damsgaard, formand for Landdistrikternes Fællesråd, 15. februar 2012

Realkreditinstitutterne fravælger i stigende grad at give lån til billige huse i landdistrikter og yderområder – eller Udkantsdanmark som medierne ofte omtaler det. De har lidt efter lidt indrømmet, at de bevidst fravælger visse postnumre, og at de ikke låner ud til boliger i landsbyer og på landet, hvis ejendommen bliver vurderet til under 500.000 kr.

Nu er seneste udmelding, at samme realkreditinstitutter fravælger at belåne ejendomme på under 750.000 kr. Det er en udmelding, som har meget store konsekvenser.

Aktuelt er der ca. 5.500 boliger og landejendomme til salg på boligsiden.dk, og en hurtig gennemgang af bynavnene viser, at størstedelen er beliggende i landdistrikter og yderområder. Dertil kommer alle de ejendomme, som ikke er til salg, men som på et eller andet tidspunkt må forventes at skulle sælges, og forventelig til en pris under 750.000 kr.

Områder bliver black-listet
Vi oplever, at mange landsbyer især i yderområderne bliver fuldstændig black-listet. Når realkreditinstitutter ikke vil udlåne, er de interesserede boligkøbere overladt til at finde belåningen hos banker eller via pantebreve. De fleste banker prøver at begrænse udlån, så det er ikke en selvfølge at få et lån, og i positiv fald er det mange gange dyrere i en bank end i et realkreditinstitut.

Det er skævvridende og foruroligende, at mange vil kunne flytte til centerbyen i kommunen og få en fuld realkreditbelåning i et hus til ca. 1.500.000 kr., mens der i et tilsvarende hus på landet i samme kommune, som f.eks. kun koster 700.000 kr., ikke er mulighed for realkreditbelåning. Ser man nærmere på omkostninger til boliger med variable banklån og variable realkreditlån, så vil man kunne sidde for nogenlunde samme pris i det dyre hus frem for det billige.

Det er paradoksalt og vil fuldstændig fjerne fundamentet for bosætning i landdistrikter og yderområder samt stavnsbinde mange nuværende beboere i de samme områder.

Politiske tiltag og løsninger
Jeg håber, at man landspolitisk tager problemet op i Folketingsudvalget for Landdistrikter & Øer, og at ministeren for By, Bolig og Landdistrikter, Carsten Hansen, samt erhvervs- og vækstminister Ole Sohn følger op på situationen og realkreditbranchen. Det er naturligt, at man skal tage en række drøftelser sammen med realkreditbranchen og forsøge at finde flere forskellige løsningsforslag.

Politisk kunne man måske i en overgang håbe på en form for delvis statsgaranti i landets yderområder for en del af 1. prioritets-realkreditlånet i boliger, så en del af realkreditlånet ikke medfører tabsrisiko for realkreditinstitutterne. Det skal dog ikke sætte markedskræfterne helt ud af spil og være en blanko-garanti for hele lånet, som realkreditselskaberne bør yde, men det vil stimulere lånemarkedet for boliglån.

 

Dette indlæg blev udgivet i Formandens indlæg. Bogmærk permalinket.

2 svar til Bombe under bosætning i landdistrikter

  1. Karin Nielsen skriver:

    Det er helt urimeligt at kreditforeningerne kan bestemme hvor folk skal bo. Der bør sættes ind overfor denne praksis. Familier kan bo billigere i de mindre samfund. Jeg ved ikke hvordan det skal øres, men vil det ikke være et område hvor landdistriktsministeren kan gå ind og hjælpe.

  2. Pingback: Landdistrikterne.dk / nyhedsmail 15. februar 2012 | Lokalråd 4262 - Et lokalsamfund i udvikling

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *