Akut brug for reform af taxametersystemet

Indlæg af Steffen Damsgaard, formand for Landdistrikternes Fællesråd, 22 juni. 2012.

Der er akut brug for en reform af taxametersystemet, hvis man vil sikre ordentlige ungdomsuddannelsestilbud i landets yderkommuner. Lemvig Gymnasium og Lemvig Handelsskole og Handelsgymnasium underskrev torsdag den 7. juni 2012 en ansøgning til Børne- og Undervisningsministeriet om en fusion af de to institutioner. Men fusioner som denne hænger i en tynd tråd drifts-økonomisk, fordi man mister et grundtilskud fra den ene institution, og man mister udkantstillæggene på den ene studieretning (HHX og HG).

Ungdomsuddannelsesinstitutionerne (handelsskoler og gymnasier) har behov for at fusionere, når elevtallet er faldende, og økonomien bliver presset. Men når to institutioner som handelsskolen og gymnasiet i Lemvig vælger at fusionere og samle aktiviteterne i samme bygning, virker det tåbeligt, at både grundtilskuddet og udkants-taxameteret forsvinder for den ene studieretning. Udfordringerne bliver jo ikke mindre af, at man fusionerer. Loven og tildelingskriterierne bør snarest muligt laves om.

Fusioner bør sikre ordentlige økonomiske rammer
Hvis man vil sikre et bredt udbud og undervisningskvalitet på ungdomsuddannelserne i landets yderkommuner i fremtiden, bør udkantstilskuddet for erhvervsskoler og handelsskoler for det første hæves. Det er på et meget lavt niveau i dag. Dertil skal lovgivningen ændres, så fusioner i yderområder giver ordentlige økonomiske rammer for at drive en uddannelsesinstitution.

Styrkelse af ungdomsuddannelsesinstitutionernes økonomi handler om at sikre undervisningens kvalitet og mulighed for at kunne tilbyde et ordentligt udbud af studieretninger. Men det handler også om bosætning. Familier flytter ikke til et område, hvor deres børn ikke kan få en ordentlig ungdomsuddannelse på flere områder inden for en rimelig afstand.

Efterlyser politisk handling
Landdistrikternes Fællesråd opfordrer kraftigt både Folketingets Børne- & Undervisningsudvalg,  Folketingets Udvalg for Landdistrikter og Øer samt Ministeriet for Børn og Undervisning og minister Christina Antorini (S) til at se på sagen hurtigst muligt.

 

Dette indlæg blev udgivet i Formandens indlæg. Bogmærk permalinket.

3 svar til Akut brug for reform af taxametersystemet

  1. Pingback: nyhedsbrev 22.juni | Udviklingsråd – HHST

  2. Pingback: Landdistrikterne.dk / nyhedsmail 22. juni 2012 | Lokalråd 4262 - Et lokalsamfund i udvikling

  3. Hanne Tanvig skriver:

    Godt initiativ. Jeg vil tilføje endnu en problemstilling vedr. taxameter-beregninger: på efter- og videreuddannelsesområdet er taxameteret reduceret ved udgangen af 2011, og er tilbage på et niveau fra 2008. Dels er der i mellemtiden sket prisstigninger, dels er den fornødne deltagerbetaling blevet meget vanskeligere for de interesserede at opnå, bl.a. landdistriktskoordinatorer. Det betyder, at den eneste kompetenccegivende efter-uddanne3lse på videregående niveau inden for landdistriktsudvikling er nødlidende, til trods for at den vist mange resultater til fordel for landdistrikternes udvikling hidtil. .

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *