Vigtige landdistriktsspørgsmål

Vigtige landdistriktsspørgsmål
til by- og amtsrådskandidaterne

Kommunalvalget d. 20. november afgør, hvem der i de kommende fire år står med det politiske ansvar for udviklingen i landdistrikterne. Der er derfor god grund til at stille kandidaterne nogle gode spørgsmål, inden krydset sættes.
  
"Vi kan konstatere, at det fortsat går meget langsomt med at få vedtaget en landdistriktspolitik i mange kommuner og amter. Et velmenende afsnit i en region- eller kommuneplan om at landdistrikterne også skal tilgodeses, er altså ikke tilstrækkeligt til at udgøre en landdistriktspolitik," siger Thorkild Ljørring Pedersen fra Landdistrikternes Fællesråd.
"Så der er god grund til at spørge kandidaterne, hvad de mener en landdistriktspolitik skal indeholde og hvad de vil gøre for at få en sådan vedtaget."
  
Bosætning og arbejdspladser er to vigtige elementer i landdistrikternes udviklingsmuligheder og dermed i Landdistrikternes Fællesråds "Vision for bosætning 2020".
"Fællesrådet forudser, at landdistrikterne vil kunne få en vækst i tilflytning på 20 -25 pct. over de næste tyve år, hvis det bliver grebet rigtigt an. Grundlaget for denne udvikling skal lægges i de kommende fire år, så spørg de lokale kandidater om de ønsker at arbejde for en øget tilflytning til landdistrikterne og hvordan de vil gøre det. Udviklingen sker jo ikke af sig selv, " konstaterer Thorkild Ljørring Pedersen.
  
Han tilføjer, at det bl.a. kræver at de lokale skoler forberedes til at tage imod flere elever, at der ses kritisk på det lokale boligmarked, så det er den rette type boliger, der opføres i de kommende år og at infrastruktur som dagligvareforsyning, børnepasning, veje og sikre skoleveje får et serviceeftersyn. Viljen til at støtte etableringen af nye arbejdspladser i landdistrikterne er også vigtig hos en god landdistriktspolitiker.
  
Som minimum bør enhver byrådskandidat  aftvinges en klar holdning til landsbyskolerne, mener Fællesrådets formand:
"Landsbyskolerne er så centrale for landdistrikternes trivsel og udvikling at det ikke er nok at kandidaterne tilkendegiver gode hensigter. De skal fortælle hvordan de vil sikre skolernes fremtid og hvordan de vil styrke dem, så landsbyskolerne fortsat er attraktive for både elever og lærere og kan fungere som samlingssted for lokalsamfundet."
  
Den lokale dagligvareforsyning er også et område, som både byråds- og amtsrådskandidater bør have en holdning til:
"Alle er jo enige om at den lille købmand er bevaringsværdig. Men hvis kandidaterne samtidig er talsmænd for styrkelse af store indkøbscentre og hvis de satser på centerbyernes byudvikling på bekostning af de små samfund, så underminerer de jo den lille butiks eksistensgrundlag," påpeger Thorkild Ljørring Pedersen.

Dette indlæg blev udgivet i Nyheder-2008, Nyhedsbrev. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *