Udviklingsagenter i Vejle Kommune

Pressemeddelelse fra Vejle Kommune:
Efter vellykket forsøg bliver ordningen med uddannelse af udviklingsagenter i lokalområder gjort permanent. De lokale deltagere i ordningen roser den for at få et hav af lokale kræfter og drømme i spil. Flere omdannes efterfølgende til projekter.

Fra juli 2007 til juli 2008 har Vejle Kommune gennem projekt ”ABCD for landsbyer” uddannet udviklingsagenter i Givskud, Øster Starup Sogn og Vandel-Randbøldal. Cirka 30 udviklingsagenter gennemførte uddannelsen.

Det hele er nu samlet i en ”rejsekufferet” med kursusprogram og værktøjer. Uddannelsen strækker sig over 5 aftener fordelt på et halvt år. Teori og praksis mixes gennem anvendelse af drømme, erfaringer og gennemførsel af lokale projekter.

ABCD for landsbyer projektet har et unikt fokus på de eksisterende ressourcer, den personlige succes og gode erfaringer som udgangspunkt. Kort sagt en anerkendende involvering af de lokale interesser i udviklingen af landsbyer – hvorved ABCD for landsbyer repræsenterer afløseren for den traditionelle problemorienterede metode. Udviklingsagenterne lærer at bruge metoderne lokalt og skabe dermed grobund for ny lokal involvering.

”Det har været et utroligt godt forløb. Jeg synes jeg har lært meget. Det har sat en masse ting i gang. Vi har fundet ud af at hvis vi selv vil er der en masse mennesker at trække på og hente hjælp ved og søge støtte hos. Det er vigtigt.”
Citat fra udviklingsagent i evalueringsrapporten

Resultaterne taler næsten for sig selv. Ikke en gang, ikke to gange, men tre gange har den samme tilgang givet det samme resultat. Lokale ildsjæle er blevet til udviklingsagenter og nye netværk er blevet dannet, som er i gang med at udvikle og styrke lokalområderne. Samtidig er der gennemført konkrete projekter og to nye lokale netværk (lokalråd) er under dannelse.

Blandt de konkrete projekter er energilandsby Vandel. I september stod udviklingsagenter i samarbejde med Grønt Forum, Vejle bag første fase af et ”byg din egen solfanger” projekt, Mere end 100 deltog i projektet. Et andet eksempler er fra Øster Starup sogn. Her skabte udviklingsagenter i foråret et projekt, der udfordrer kommunens forvaltninger til dialog om skolens fremtid ved at integrere kommunens forskellige planlagte tiltag omkring skolen til ét fælles projekt.

Kommunens §17.4 udvalg for landdistrikter og nærdemokrati har den 17. september 2008 besluttet, at afsætte de 50.000 kr. det koster at uddannes udviklingsagenter i et lokalområde om året. Der er desuden afsat ressourcer til et netværk for udviklingsagenterne, som skal vedligeholde deres uddannelse.

Eksperimentet er blevet fulgt af Antropolog Charlotte Sandgaard Pedersen, som har observeret og interviewet deltagerne. Der ud over har deltagerne mundtligt evalueret eksperimentet.

Projektet er støtte af Velfærdsministeriets landdistriktspulje med 450.000 kr.

Yderligere information:
Rapport om forløbet: www.vejle.dk/page28671.aspx

Kontaktpersoner:
Peter Sepstrup, projektleder ved Udviklingssekretariatet i Vejle Kommune, tlf. 76 81 15 02, mail pekse@vejle.dk
Charlotte Sandgaard Pedersen, antropolog, ansvarlig for evalueringen, tlf. 26 33 69 82, mail: charlib@roosnet.dk

Dette indlæg blev udgivet i Nyheder-2008. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *