Stilheden spreder sig i landsbyerne

24 timer skriver:
De seneste 10 år er dobbelt så mange flyttet fra yderområderne som til dem. Ro i rigelige mængder og godt med udsyn. Den slags er der blevet endnu mere af i yderområdernes landsbyer de seneste 10 år.

Tal fra By- og Landskabsstyrelsen viser, at mens 1.856 personer er flyttet til yderområderne i perioden, så er dobbelt så mange – 3.711 – flyttet derfra. Det betyder, at to ud af tre landsbyer i yderområderne har oplevet et fald i indbyggertallet.

Udviklingen bekymrer formanden for Landdistrikternes Fællesråd, Steffen Damsgaard. For ifølge ham giver landsbyerne mulighed for at leve et andet – og ofte bedre – liv end i de større byer.

»Der er masser af kvaliteter i landsbyliv. Vi har natur og et helt andet foreningsliv, hvor man står sammen om tingene og er bevidst om selv at gøre en indsats. Især børnefamilier har gode muligheder for trivsel i landsbyerne,« siger Steffen Damsgaard.

Han mener, at landsbyens egne ildsjæle kombineret med politikernes vilje til at prioritere service og faciliteter er af stor betydning for, om en landsby oplever vækst eller tilbagegang.

Adjunkt Pia Heike Johansen fra Syddansk Universitet har netop undersøgt, hvad de afgørende faktorer er. Hun er kommet frem til, at især to forhold gør sig gældende i udkantslandsbyer med befolkningstilvækst.

»De lokale ressourcer er vigtige. Har landsbyen for eksempel en flot natur, en god infrastruktur, et aktivt foreningsliv, en speciel bygning eller en kendt person, kan det være med til at fortælle den gode historie. Men det kræver så, at landsbyen har nogle personer, der kan gøre den gode historie synlig. Derfor er det også vigtigt med lokale aktører, der for eksempel kan finde ud af at søge fonde eller opnå politisk velvilje,« forklarer Pia Heike Johansen.  

Dette indlæg blev udgivet i Nyheder-2008. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *