Sønderjyllands Amt skuffer

“Sønderjyllands Amt har på mange måder været et foregangsamt. Det er utroligt trist at se amtet spille så gammel-centralistisk ud på sygehusområdet,” siger Thorkild Ljørring Pedersen, Landdistrikternes Fællesråd, i en kommentar til Sønderjyllands Amts planer om at lukke sygehusene i Tønder og Haderslev.
“Man har i mange år været klar over at Sønderjyllands Vesteregn led under klassiske udkantsproblemer. Området har fået tilført EU-midler, satset på erhvervsudvikling og både befolkningen og kommunerne på vestegnen har gjort et stort arbejde for at tiltrække tilflyttere og arbejdspladser. Takken har været, at staten har nedlagt først Tønder Statsseminarium, derefter Tønder Kaserne og nu kommer Sønderjyllands Amt og vil fjerne sygehusets 300 arbejdspladser,” tilføjer Thorkild Ljørring Pedersen.

Tønders borgmester, Hans L. Hansen må konstatere, at i Tønder må man slås for hver eneste ting, man har.
“Da vi mistede kasernen, mistede vi 400 arbejdspladser og har senere kunnet konstatere en nedgang på 5 mio. kr. i skattegrundlaget,” konstaterer Hans L. Hansen.
“Seminariets lukning har først og fremmest kostet i det kulturelle liv, hvor seminariet og de studerendes tilstedeværelse har haft stor betydning. Vi savner dem. Hvis sygehuset også forsvinder, betyder det at omkring 300 arbejdspladser er væk – vi står med en ny kasernesag, rent økonomisk.”
Borgmesteren konstaterer, at det især kvindearbejdspladser, det kommer til at gå ud over, og at det på sigt betyder, at det bliver sværere at rekruttere arbejdskraft til egnens industrier, fordi der kommer til at mangle ægtefælle-jobs.

Også det lokale handels- og serviceliv vil blive ramt af tilbagegang ved en sygehuslukning – og vesteregnens befolkning må indstille sig på at køre langt efter sundhedsydelser: fra rådhuset i Højer er der 50 minutters kørsel til sygehuset i Åbenrå. Og skal en kvinde fra Skærbæk by til den kommende fødeafdeling på Sønderborg Sygehus, er transporttiden ca. 1 time og 15 min.

Landdistrikternes Fællesråd har overfor regeringen foreslået at det ikke er yderområderne, der skal holde for hver gang der sker rationaliseringer inden for det offentlige. At fremtidige “centraliseringer” sker med omvendt fortegn, så truede områder og institutioner tilføres ressourcer og styrkes i stedet for at miste det sidste de har. Der er mangel på offentlige arbejdspladser i landdistrikterne og regeringen har en målsætning om at der skal ske en ligelig regional udvikling i hele landet.
“Den målsætning modarbejder Sønderjyllands Amt med sit udspil til ny sygehusstruktur,” siger Thorkild Ljørring Pedersen, formand for Landdistrikternes Fællesråd.

Dette indlæg blev udgivet i Nyheder-2008, Nyhedsbrev. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *