Revider landdistriktsprogrammet med fornuft – pressemeddelelse

Pressemeddelelse udsendt fra Landdistrikternes Fællesråd den 28. maj 2008:
Landdistrikternes Fællesråd opfordrer politikerne til ikke at sætte de gode takter i det nuværende program over styr. Ved årsskiftet udløber det nuværende 4-årige landdistriktsprogram, men endnu foregår forhandlingerne om programmet for 2009-2013 alene på det administrative niveau. Først i de kommende uger bliver der tale om at inddrage politikerne. Det bekymrer formanden for Landdistrikternes Fællesråd, Steffen Damsgaard, der gerne havde set et forholdsvis politisk håndfast program, inden Folketinget går på sommerferie.

-Derfor sender vi nu nogle klare signaler til det politiske og administrative niveau om, hvad vi mener, der skal med i det nye program, siger han.

Det første budskab er kort og klart: Send flere penge – primært forstået på den måde, at fordelingen af penge mellem de forskellige indsatsområder i den såkaldte akse 3, skal ændres til fordel for landdistrikterne. Og det er der mange gode grunde til.

-Vi har netop set en undersøgelse, der viser, at unge, veluddannede kvinder ikke vil bo i landdistrikterne, hvor de ikke kan bruge deres uddannelse, siger Steffen Damsgaard. –I forvejen ved vi, at procentuelt færre unge fra udkantsområderne tager en ungdomsuddannelse og videregående uddannelse, tilsyneladende fordi de mangler akademiske forbilleder, hvor de bor. Det er altså nødvendigt med penge til at fremme erhvervsudviklingen og iværksætteriet i en retning, der også tiltrækker veluddannede.

Hensynet til de lokale aktionsgrupper vejer ligeledes tungt, når der snakkes flere penge. LAG’erne har fået en central rolle i mange kommuner og er ved at udvikle sig til gode samarbejdspartnere også i forhold til lidt større projekter. Derfor er det vigtigt ikke at sparke benene væk under dem.

-En reduktion i pengene vil gøre landdistriktsarbejdet trøsteløst for de mange LAG, det nuværende økonomiske niveau kan gå an – men en stigning er selvsagt velkommen, påpeger landdistrikternes formand, der samtidig har et klart budskab til politikerne: Pil ikke ved konstruktionen med de lokale aktionsgrupper. LAG’erne kan nemlig sammen med regioner og kommuner skabe en forankret landdistriktspolitik, der rækker ud over 2013, og det vil gøre landdistriktsudviklingen til andet end en stribe løsrevne projekter.

Men fødekæden mangler et led for at være intakt fra Folketinget gennem kommunerne og LAG’erne og dermed ud til familien Hansen i det yderste sogn. Fødekæden har ingen ”top”, altså et folketingsudvalg bestående af partiernes landdistriktsordførere. Landdistriktsudvalget vil også kunne sætte mere fokus på andre udfordringer i landdistrikterne.

-Vi har flere gange opfordret politikerne til at nedsætte sådan et udvalg, og vi gentager det lige så tit, vi har mulighed for det, siger Steffen Damsgaard. –Med et sådan et udvalg vil der være skabt en enestående sammenhæng i landdistriktsarbejdet.

Yderligere oplysninger:
Formand Steffen Damsgaard, tlf. 51740062, mail formand@landdistrikterne.dk
Direktør Carsten Blomberg Hansen, tlf. 29911950, mail cbh@landdistrikterne.dk

Udskriftsvenlig version

Dette indlæg blev udgivet i Nyheder-2008. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *