Naturen er et fælles gode og en fælles opgave

Øget adgang til naturen. Ordene alene kan få mange lodsejere til at bestille nye skilte med "Adgang Forbudt" og mange frygter, hvad en øget adgang til naturen vil betyde for deres lille plet af Danmarks jord. Landdistrikternes Fællesråd opfordrer dem til at gribe den øgede adgang offensivt an:
"Landmændene og andre lodsejere bør sætte sig sammen med  deres naboer i landsbyerne og det åbne land og finde ud af, hvor i deres lokalområde den gode natur er og hvordan den gøres tilgængelig," foreslår Thorkild Ljørring Pedersen, formand for Landdistrikternes Fællesråd.
"Gennem en god lokal dialog kan man også skabe forståelse for, at der findes områder i naturen, som er sårbare og som helt eller delvist  bør beskyttes mod publikums adgang. Og ved at anlægge stier i en spændende, men robust natur kan man styre publikums færdsel, så alle parter kan leve med en øget adgang til naturen."
  
Thorkild Ljørring Pedersen fastslår, at det til enhver tid er bedre at indgå lokale, frivillige aftaler end at få påtvunget aftaler om øget adgang udefra. Og at der bliver tale om øget adgang, er Landdistriktsformanden ikke i tvivl om:
  
"Et af goderne ved livet på landet er adgangen til naturen og i Fællesrådet er vi sikre på at den kvarte million mennesker, vi forventer flytter på landet over de næste tyve år, bl.a. vil lægge vægt på at der er gode muligheder for at komme i kontakt med naturen i de lokalområder, de slår sig ned i," siger Thorkild Ljørring Pedersen.
  
Mange markveje og andre forbindelseslinjer i landskabet er forsvundet i takt med landbrugets strukturudvikling og der er klart behov for at få skabt nogle nye, der kan betjene borgerne i landdistrikterne – både som vandreture og som forbindelsesstier mellem landsbyer. Derfor har Landdistrikternes Fællesråd tilsluttet sig projekt "Spor i Landskabet", som har til formål at skabe nye stier i det åbne land.
  
"Naturen er et fælles gode og det er en fælles opgave at passe på den. Men man passer ikke på noget, man ikke forstår eller har et forhold til. Derfor er vi landmænd nødt til at invitere vore naboer og medborgere ud i naturen. Hvis vi skaber nye spor og stier i landskabet sammen med dem, der gerne vil gå på dem, får vi et fælles ejerskab til stierne og forhåbentlig også en fælles forståelse for naturen," slutter Thorkild Ljørring Pedersen.

Dette indlæg blev udgivet i Nyheder-2008, Nyhedsbrev. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *