Lokale aktionsgrupper stiftet i 57 kommuner i Danmark

Overalt i landet har lokale ildsjæle fundet sammen i lokale aktionsgrupper, som skal skabe job og liv i landdistrikter med støtte fra Fødevareministeriet. Borgere og projektmagere i landdistrikterne kan kontakte de lokale aktionsgrupper, som kan hjælpe med at omsætte de gode ideer til virkelighed.

48 lokale aktionsgrupper er stiftet og fortsætter i dag deres første netværksmøde og seminar på hotel Nyborg Strand. Aktionsgrupperne skal skabe liv og arbejdspladser i landdistrikter i 57 kommuner. Mere end 500 lokale ildsjæle er valgt til bestyrelserne, som skal drive udviklingen.

“Lokale aktionsgrupper har fået en markant rolle i Fødevareministeriets landdistriktsprogram. Det er lokale engagerede borgere, virksomheder og foreninger, der skal bidrage med ideer, tanker og visioner, der kan skabe liv og job i nærområderne. Og bestyrelserne for de lokale aktionsgrupper står i spidsen for arbejdet med at involvere borgerne og sikre lokalområdet en god udvikling. Jeg glæder mig til at se, hvad der kommer ud af at slippe de lokale kræfter løs,” siger fødevareminister Hans Chr. Schmidt.

Fødevareministeriet har afsat cirka 110 mio. kroner om året til de lokale aktionsgrupper i landdistrikterne. De skal bruges til at støtte projekter, der kan give liv i området og lokale arbejdspladser. Nu er det op til de lokale aktionsgrupper at finde de rette levedygtige projekter, der kan skabe udvikling i landdistrikterne.

De lokale aktionsgrupper skal blandt andet tage initiativ til nye aktiviteter, sørge for at støtte og vejlede projektmagere, oplyse om tilskudsmulighederne i programmet og indstille støtteegnede projekter. De lokale aktionsgrupper skal også være med til at tegne et mere positivt billede af landdistrikterne, og så skal de sikre, at der er sammenhæng med indsatsen i kommunerne og regionerne.

Konkret er der mulighed for at stifte lokale aktionsgrupper, som kan få støtte under Fødevareministeriets Landdistriktsprogram, i 63 kommuner. Status er:

* Der er stiftet lokale aktionsgrupper i 57 landdistriktskommuner.
* Der er stiftet 48 lokale aktionsgrupper.
* 41 aktionsgrupper dækker en enkelt kommune.
* Fem aktionsgrupper dækker to kommuner.
* En aktionsgruppe dækker tre kommuner.
* En aktionsgruppe dækker fire kommuner.
* Sammenslutningen af danske småøer gået sammen i en aktionsgruppe.

Derudover har Næstved kommune på forhånd tilkendegivet, at de vil være klar til at søge om godkendelse i 2008. Kun Vejle og Favrskov kommuner, som har mulighed for at etablere lokal aktionsgruppe med støtte fra landdistriktsprogrammet har meddelt, at de ikke ønsker at medvirke. De tre resterende kommuner har fået brev om muligheden for at etablere en lokal aktionsgruppe og overvejer muligheden.

Mere information
Fødevareministeriet har et netværkscenter, som kan hjælpe udviklingen på vej i lokalområderne og sikre erfaringsudvikling på kryds og tværs af landet.
Man kan ringe til netværkscenteret på tlf. 33 95 89 89 alle hverdage kl. 10-12.
Der er også oprettet en hjemmeside, hvor der hele tiden bliver lagt nye oplysninger ud i takt med, at regelsættet for støtteordningerne og aktionsgrupperne falder på plads.

På hjemmesiden kan man se listen over de nye lokale aktionsgrupper, og se hvem der er blevet formand for de lokale aktionsgrupper.

Følg med i udviklingen i det nationale og lokale arbejde og tegn gratis abonnement på nyheder på www.landdistrikter.dk

Yderligere oplysninger:
Netværkscentret på tlf. 33 95 89 89

Dette indlæg blev udgivet i Nyheder-2008. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *