Landsbyer tager udviklingen i egen hånd

Landsbyerne kan undgå forslumning og social nedtur. Det viser erfaringerne fra flere landsbyer, hvor beboerne har erkendt, at skal der ske en udvikling, må de selv påtage sig opgaven.
Det kræver kapital – men den er det lykkedes at rejse blandt beboere og virksomheder i lokalområdet og dermed er grundlaget lagt for selv at sætte dagsordenen for lokalsamfundets udvikling.
De kalder sig investeringsselskaber, udviklingsselskaber og lign., men fælles for dem er, at de ligger inde med en kapital, der kan sættes i arbejde, hvis et hus risikerer at blive overtaget af en spekulant eller hvis der mangler en frisør, malermester eller anden servicevirksomhed i området.
Nogle eksempler:
Landsbyen Sevel i Vinderup kommune kan i år fejre Sevel Investering ApS' 10 års jubilæum. Byens borgere og virksomheder tegnede oprindeligt for 167.000 kr. i anparter og Sevel Invest ApS står bl.a. bag byens frisør, campingplads, bevarelse af bankfilialen, en udlejningsejendom, et kraftvarmeværk og opførelsen af to parcelhuse. Kapitalen bruges til at løbe tingene i gang med, derefter sælges virksomheden eller huset til en privat, så kapitalen frigives til nye projekter. Dog ejer Sevel Investering ApS stadig udlejningsejendommen.
I Skovlund ved Ølgod har Skovlund Invest A/S gennem de sidste 12 – 15 år både stået for byfornyelse og skabelse af arbejdspladser. Selskabet har i dag en egenkapital på 1,6 mio. kr.
Søndbjergforeningen i Thyholm har bl.a. stået for renovering og salg af tomme boliger i landsbyen.
I Filskov i Grindsted kommune stiftede 100 anpartshavere i 1994 Filskovs Fremtid ApS med en egenkapital på 430.000 kr. I dag er der 215 anpartshavere og en kapital på 650.000 kr. Selskabet har bl.a. opført et industrihus og fået en malermester til at etablere sig i landsbyen.

Dette indlæg blev udgivet i Nyheder-2008, Nyhedsbrev. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *