Landsbybutikker i krise

En lang række dagligvarebutikker i landdistrikterne har akutte problemer eller det, der er værre. Her er en række eksempler fra det seneste halve år:

Hallum Brugsforening i Blaabjerg kommune med en omsætning på ca. 4 mio. kr. har annonceret efter ny uddeler. Der er ikke kommet nogen ansøgninger. Købmandsbutikken i Hoptrup ved Haderslev har været til salg i et halvt år. Købmanden vil på pension og har sat en frist frem til 1. juni 2002 til at finde en afløser.

Brugsforeningen i Seem/Varming ved Ribe er lukket efter en støt dalende omsætning. Bygningen er sat til salg, inkl. et 1 år gammelt benzinanlæg. Butikken har haft en omsætning på ca. 6 mio. Der er tidligere indsamlet 190.000 kr. i lokalområdet som støtte til butikken og Brugsens støtteforening overvejer sammen med borgerforeningen at gøre endnu et forsøg på at drive butikken videre.

I landsbyen Ommel på Ærø dannede lokale i 1996 Ommel Nærbutik ApS og drev forretningen i 1½ år, derefter blev den overtaget af en købmand, som nu er gået i betalingsstandsning. Ommel Nærbutik ApS håber på at butikken kan drives videre.

Brugsforeningen i Fåborg, Helle kommune er ejet af FDB, som i november meddelte at man vil se en mærkbar stigning i omsætningen, ellers lukker butikken til Nytår.

I Dybbøl, Sønderborg har søstrene Bitten Møller og Chrestine Raeder købt den købmandsforretning tilbage, som de solgte i december 2000 efter fem år som købmænd. Den nye ejer opnåede ikke den ønskede omsætning.

Den borgerejede butik i Københoved, Rødding lukker til marts næste år, omsætningen på godt 2 mio. kr. er for lille. I 1989 gav brugsforeningen op, der blev tegnet andelskapital på 337.500 kr. i sognet, bygningerne blev købt og lejet ud til købmandsforretning. En redningsaktion i september, hvor foreningens bestyrelse gik fra hus til hus for at skaffe butikken opbakning gennem forudbetaling af varerne, fik ikke tilstrækkelig opbakning.
Der indkaldes til ekstraordinær generalforsamling i januar, hvor der tages stilling til foreningens og bygningens fremtid.

Hvis Brugsen i Vester Nebel ved Esbjerg skal overleve, skal omsætningen stige 600.000 kr. årligt, vurderer uddeler Irma Knudsen. Hendes kollega, købmanden i Bryndum, også ved Esbjerg lukker om et halvt år, hvis ikke salgskurven stiger. ligesom Brugsforeningen i Veerst, Vejen også har smidt håndklædet i ringen. Selvom nogle medlemmer har ladet medlemskortet ligge i lommen for ikke at belaste butikkens økonomi med medlemsrabatter, har det netop været ekstraordinær generalforsamling med lukning på dagsordenen.

Den 110-årige brugsforening Rousthøje Landhandel, Helle kommune, blev nedlagt i oktober, bygningen sælges til andelslejligheder.

I Lørslev, Sindal varslede købmanden i september at butikken ville lukke inden jul.
Lørslev Borgerforening har nedsat en arbejdsgruppe der skal finde en model for at fortsætte byens dagligvarebutik, når de nuværende forpagtere stopper.

Henne Købmandsgård, Henne Stationsby, Blaabjerg er lukket. Butikken blev etableret for 8 år siden, da brugsforeningen lukkede. Med butikken forsvandt post, tips og lotto, vareudbringning og håndkøbsudsalg. Den lokale tankstation har overtaget en række af disse nærfunktioner.

I september lukkede “Mors Butik” i Bårdesø, Otterup.
Købmandsforretningen i Endrup, Bramming lukker efter at have været til salg siden april. DK-tanken udvider dagligvaresortimentet.

Købmanden på Aarø ud for Haderslev lukkede 1. oktober. Den hidtidige forpagter kunne ikke få økonomi i driften og Årøfonden, som ejer butikken, har forgæves forsøgt at finde en afløser. Det er tredje gang på to år, man står uden købmand på øen.

For et år siden blev skolen i Lindum, Tjele nedlagt. I oktober lukkede så Lindum Nærkøb og benzinudsalg lukker, bl.a. fordi omsætningen er faldet efter skolen lukkede.

Brugsen i Tapdrup, Viborg blev i september definitivt likvideret med et underskud på 253.000 kr. Et forsøg på at drive butikken videre på betingelse af en større lokal støtte er ikke lykkedes. Bygningerne er sat til salg der kommer næppe en butik i Tapdrup igen.

LokalBrugsen i Kollund, Bov lider under svigtende omsætning, bl.a. på grund af grænsehandel, dårlig beliggenhed og problemer med at få lov til at skilte. Om 1 – 2 år er egenkapitalen væk.

Brugsforeningen i Spandet, Ribe gik på tvangsauktion d. 9. august. Der er ikke store chancer for at der kommer en dagligvareforretning i byen igen – og i Tolne, Sindal holdt Tolne Købmandsgård ophørsudsalg i juni. Købmanden er gået på efterløn.

Dette indlæg blev udgivet i Nyheder-2008, Nyhedsbrev. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *