Lad os få en sundhedsreform

Udsigten til færre sygehuse, langt til skadestuen og om få år en voldsom mangel på praktiserende læger i landdistrikterne får Landdistrikternes Fællesråd til at råbe vagt i gevær.
"Det er på tide at få en grundig og bred debat om vores sundhedsvæsen i fremtiden," siger Thorkild Ljørring Pedersen, formand for Fællesrådet.
"Ellers risikerer vi at komme i en situation, hvor landdistrikterne taber, fordi adgangen til basale sundhedsydelser bliver for besværlig og hverdagen for utryg."
Thorkild Ljørring Pedersen tager udgangspunkt i den aktuelle sag i Sønderjyllands Amt, hvor amtsrådet vil lukke to, måske tre, af amtets fire sygehuse. Det har rejst en storm af protester, ikke mindst i den sønderjyske vesteregn, som kommer til at stå uden lokalt sygehus og skadestue.
"Politikerne ligger tilsyneladende under for et lægefagligt pres for at oprette store, funktionsbærende enheder. Men der savnes bevisførelse for, at funktionsbærende enheder og store sygehusenheder gavner de almindelige patienter," påpeger Thorkild Ljørring Pedersen.
Landdistrikternes Fællesråd foreslår derfor at hele sundhedssystemet bliver udsat for en grundig analyse – både praktiserende læger, sygehuse og andre sundhedsfaglige udbydere som kiropraktorer, fysioterapeuter, diætister, zoneterapeuter – med udgangspunkt i befolkningens behov og ønsker til et velfungerende sundhedsvæsen.
"Vi må forlange, at der også i fremtiden er en let adgang til sundhedsydelser i udkantsområderne og at der er et forsvarligt beredskab over hele landet. Vi er betænkelige ved, at lægerne foretrækker at bo og arbejde i storbyerne og dermed påfører patienter og pårørende risiko, besvær, udgifter og unødigt transportarbejde. Det kan godt være, der skal slagtes et par hellige køer og at der skal flyttes opgaver fra lægerne til andre sundhedsfaglige grupper for at få regnestykket til at gå op. Vi ser gerne at der landet over oprettes sundhedscentre med mange forskellige faggrupper, der lokalt kan løse befolkningens sundhedsmæssige problemer og gøre en forebyggende indsats overfor de store folkesygdomme. På den måde kan der blive råd til at opretholde og udvikle de lægefaglige ekspertfunktioner på højt niveau, som der jo også er et behov for," slutter Thorkild Ljørring Pedersen.

Dette indlæg blev udgivet i Nyheder-2008, Nyhedsbrev. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *