Kvinder vil ikke bo på landet

Nyhedsbrevet “Danske Kommuner” skriver:
I flere kommuner i landets udkantsområder er der kun mellem 94 og 98 kvinder pr. 100 mænd. Underskuddet af kvinder kan få alvorlige sociale konsekvenser, påpeger ny nordisk undersøgelse. Der er et voksende underskud af kvinder i landets randområder. En ny undersøgelse påpeger, at udviklingen har alvorlige sociale konsekvenser for mændene.
– Manglen på kvinder er et kæmpe problem. Det fører forfærdelige problemer med sig, som vold, druk, mord og selvmord. Og det fremmer jo ikke ligefrem interessen for at blive i områderne, siger Rasmus Ole Rasmussen til Ugebrevet A4.

Han er medforfatter til undersøgelsen, der dokumenterer kvindemanglen i i visse af landets randområder. Størst er kvindemanglen i Vestjylland, hvor der i flere kommuner kun er mellem 94 og 98 kvinder pr. 100 mænd. Omvendt forholder det sig i de største danske byer, København, Århus og Aalborg, hvor der nogle steder er mere end 110 kvinder pr. 100 mænd.

Når der er for få kvinder, skyldes det især, at unge kvinder fra provinsen søger uddannelse og karriere i de større byer. I løbet af de seneste 30 til 40 år har stadig flere kvinder valgt at tage en længerevarende uddannelse.

– Alle de steder, hvor der er et uddannelsescenter, finder du et overskud af kvinder. Kvinderne er helt anderledes opmærksomme på vidensøkonomiens centre, hvor der er uddannelses- og jobmuligheder, siger Rasmus Ole Rasmussen.

Bag undersøgelsen står Nordregio, som er en forskningsenhed skabt og finansieret af Nordisk Ministerråd. Ifølge den er mangel på kvinder mest udtalt i Varde, Vejen, Lemvig, Jammerbugt og Ringkøbing-Skjern. Men også Hedensted, Ikast-Brande, Rebild og Nordfyns kommune er ramt.
 

Dette indlæg blev udgivet i Nyheder-2008. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *