Kommunalreform skal gro fra neden

“Denne gang er det vismændene, der er ude med ønsket om en sammenlægning af de små kommuner til større enheder,” konstaterer Thorkild Ljørring Pedersen, formand for Landdistrikternes Fællesråd.
“Men en eventuel kommunalreform skal efter min mening gro fra neden, som regionskommune Bornholm er et eksempel på. Bornholmerne har erkendt at hvis øen skal sikres udviklingsmuligheder kræver det en ny struktur. Og de har taget konsekvensen – nogle med større begejstring end andre. De har truffet en beslutning efter moden overvejelse og det bliver meget spændende at følge hvad der sker på Bornholm i de kommende år.”

Landdistriktsformanden vil ikke afvise, at kommunesammenlægninger og -samarbejder kan være vejen frem andre steder end på Bornholm.
“Der eksisterer allerede mange tværkommunale samarbejder rundt om i landet og efterhånden som man lærer hinanden bedre at kende gennem disse samarbejder, er jeg sikker på at de vil blive udvidet, hvor der er en gevinst at hente,” siger Thorkild Ljørring Pedersen, som forventer at udviklingen i regionskommune Bornholm vil blive fulgt med spænding i de kommende år.
“Vismændene og de andre fortalere for en kommunalreform skal bare se tiden an: det danske demokrati gror bedst fra neden og skal vi have en ny kommunalreform i Danmark, skal den have en meget større folkelig og kommunal opbakning end reformen først i 70’erne havde det. Og det får den bedst ad frivillighedens vej.”

Thorkild Ljørring Pedersen forestiller sig, at de stive kommunegrænser kan blødes op og at kommunerne f. eks. kan optræde som storkommuner i nogle sammenhænge og som små, selvstændige enheder i andre:
“Det er vigtigt at sikre demokratiet og borgernes mulighed for indsigt i de kommunale beslutninger. Den debat bliver væsentlig i de kommende år og er forudsætningen for forandring.”

Dette indlæg blev udgivet i Nyheder-2008, Nyhedsbrev. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *