Hvor er lokalskolerne på vej hen?

Det spørgsmål stiller Landdistrikternes Fællesråd og fem andre organisationer med interesse i skoleområdet på en konference den 25. februar i Landstingssalen på Christiansborg. Baggrunden er en fælles bekymring over de mange skolelukninger og skolesammenlægninger, der sker i kommunerne med henvisning til bl.a. økonomien.
Mens skolelukninger betyder, at et vigtig samlingspunkt forsvinder fra nærområdet, betyder sammenlægningerne, at de tidligere selvstændige skoler gøres til undervisningsafdelinger under en stor skole, men uden selvstændig ledelse og forældrebestyrelse. Dermed mindskes forældreindflydelsen betydeligt samtidig med, at kommunen kan nedlægge skoleafdelinger uden offentlig høring. Konstruktionen indebærer også, at elever og lærere kan flyttes rundt mellem de forskellige undervisningsafdelinger. I vores optik et alvorligt anslag mod forældrenes demokratiske rettigheder.
På konferencen vil vi forsøge at afdække, hvad der er myter og fakta om lokalskolernes kvalitet og økonomi, det sker gennem en række oplæg fra kompetente folk. Desuden vil partiernes uddannelsespolitiske ordførere i en paneldebat gøre rede for deres holdning til de massive strukturændringer. Konferencen afsluttes af undervisningsminister Bertel Haarder. Vi har inviteret de kommunale udvalgsformænd og chefer på børne- og kulturområdet, Folketingets Udannelsesudvalg, Kommunernes Landsforening samt pressen til konferencen.
Bag konferencen står Efterskoleforeningen, Skole og Samfund, Danmarks Lærerforening, Danmarks Friskoleforening, Skolelederne og Landdistrikternes Fællesråd. Det atypiske samarbejde mellem så forskellige foreninger viser, med hvilken alvor vi ser på spørgsmålet.

Dette indlæg blev udgivet i Nyheder-2008. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *