Her står de sammen om butikken

Mange steder taget lokalsamfundet sagen i egen hånd, når den sidste dagligvarebutik er på vej mod lukning. Her er en række eksempler fra det sidste halve år:

I landsbyen Søllinge, Ringe kommune, stoppede byens købmand gennem 30 år pr. 1. juli. Hen over sommeren blev der tegnet anparter i lokalområdet og annonceret efter en daglig leder. Det blev til en anpartskapital på 265.000 kr., de 150 anpartshavere stiftede et ApS i september og ansatte Lise Norup som købmand. Efter at have moderniseret butikken med frivilligarbejdskraft, åbnede Søllinge Dagligvarebutik igen d. 4 oktober. Besøg forretningen på www.sollinge.dk.

Lokal Brugsen i Lunde, Blaabjerg kommune lukkede i september med et underskud på 1,3 mio. kr. Midt i oktober blev planerne om anpartsselskabet Liv i Lunde ApS offentliggjort. Ideen er, at byens købmand skal flytte ind i den lukkede brugs, hvis lokaler er større og bedre beliggende end den nuværende købmandsforretning. Der tegnes anparter á 1000 kr. til overtagelse af brugsens bygninger og benzinanlæg, som så skal lejes ud til købmanden. Målet er at få indsamlet 200.000 kr

På Mors har man en lang tradition for at borgerne ejer den lokale butik. Købmandsbutikken i Harre har f. eks. 126 andelshavere, som overtog butikken for 4 år siden. I Erslev på Mors har byens investeringsforening købt købmandsbutikken for 500.000 kr. og ansat et købmandspar.
Og traditionen fortsætter, bl.a. fordi man headhunter gode købmænd i nabolaget:
I sommer skrev Lødderup / Fredsø borgerforening på Mors kontrakt med købmandsparret fra Sdr. Dråby om at rykke over som forpagtere i Lødderup / Fredsø’s butik.
Det betød at Sdr. Dråby, også på Mors, stod uden købmand 1. august. Beboerforeningen startede en indsamling i juli: målet var 400.000 kr. på anparter á 2000 kr.
Sidst i juli mente man også at have fundet en mulig forpagter, men hun sprang fra pga. for lav omsætning og usikkerhed om tips og lotto i butikken. I forsøget på at tiltrække en ny købmand tilbyder arbejdsgruppen en husleje på 0 kr. det første år samt en rentefri garantkapital til indkøb af varelager.

I Tårup, Ørbæk kommune på Fyn har halbestyrer Ib Spangsgård købt Tårup Brugsforening med opbakning fra Frørup Andelskasse for at drive forretningen videre som købmand. Brugsen lukkede 31/10 efter 115 år og uddeleren er gået på pension efter 31 år i jobbet. En uge senere var den tidligere brugs forvandlet til købmandsbutik og genåbnet. Den ny ejer fortsætter som halbestyrer og har ansat personale til den daglige drift.
I Aarøsund ved Haderslev er Aarøsunds købmandsforretning købt af de lokale på aktier, bl.a. er Lystbådehavnen aktionær. Havnefestens slogan i sommer var bl.a. en opfordring til at støtte den nye købmand i Aarøsund.
Vietnameseren Anh Huy Tran overtog 1. september forpagtningen af købmandsbutikken i Ryde, Vinderup, hvor man længe har ledt efter en ny købmand. Han får gratis husleje det første år, samt gratis inventar som starthjælp. Det er den lokale snedker Axel Birkholm, der ejer forretningen.

Dette indlæg blev udgivet i Nyheder-2008, Nyhedsbrev. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *