Hellere Sundhedshuse end helseordninger

“Landdistrikternes Fællesråd finder det vigtigt, at der fortsat er en lige adgang til sundhedsydelser, også af forebyggende art. Derfor er vi bekymrede over de mange virksomhedsordninger, der er begyndt at dukke op,” siger Thorkild Ljørring Pedersen, formand for Landdistrikternes Fællesråd.
Senest er Falck i samarbejde med apotekerne på vej med et tilbud om et helseabonnement til virksomheder og deres ansatte. Falcks og apotekernes Helseklinikker skal tilbyde behandling ud fra et tværfagligt udgangspunkt. Således skal der både være kiropraktorer, massører, zone- og fysioterapeuter på klinikkerne. Dermed kan medarbejderne tilbydes den helt korrekte behandling. Abonnementet skal årligt koste 1350 kroner per ansat, og det vil tillige dække rygeafvænning og slankekurser, som afholdes på apotekerne.
Den type abonnementer får en ublid medfart af Landdistrikternes Fællesråd.
“Vi skal ikke have tilstande, hvor velfærdsydelser på sundhedsområdet afhænger af, om man er aktiv på arbejdsmarkedet eller ej,” siger Thorkild Ljørring Pedersen.
“Vi ser hellere, at lægehuse og enkeltmandspraksis udvikler sig til sundhedshuse i lokalsamfundet, hvor der er mulighed for den samme type ydelser – og hvor også studerende, pensionister, arbejdsløse, små selvstændige og andre uden en pengestærk virksomhed i ryggen kan få glæde af dem. Tværfaglige sundhedshuse kan også være med til at skabe et fagligt miljø, som forhåbentlig kan fastholde og tiltrække læger og andet sundhedspersonale til landdistrikterne.”
Allerede i dag er der flere steder problemer med at generationsskifte både almen praksis og speciallægepraksis i udkantsområderne i Danmark og problemet ventes at vokse i de kommende år.
“Det er vigtigt at vi også i fremtiden har et fintmasket net af praktiserende læger over hele landet,” siger Thorkild Ljørring Pedersen.
“Men det er også forståeligt at lægerne foretrækker at indgå i praksisfællesskaber med kolleger. Vi vil gerne opfordre til at de også tager andre sundhedsfaglige grupper i betragtning og inddrager dem i fællesskaberne. Hvorfor ikke have adgang til f. eks. et rygtræningshold, en diætist eller en rygeafvænningsinstruktør i det lokale læge/sundhedshus? På den måde kan forebyggelse nå alle samfundsgrupper, foregå i lokalområdet og vi kan forhåbentlig opnå større sundhed for vore skattekroner – også i udkantsområderne.”

Dette indlæg blev udgivet i Nyheder-2008, Nyhedsbrev. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *