Fynske erfaringer

Gode fynske erfaringer med at skabe liv i landsbyerne

Udvikling i landdistrikterne kan ikke foregå snævert i Teknisk Forvaltnings regi, lyder en af konklusionerne i den Landsbyrapport, Ringe og Ryslinge Kommuner på Fyn netop har udsendt. Børnepasning, skolegang, hjemmehjælp og fritidstilbud er så væsentlige faktorer for landsbyerne, at der skal arbejdes på tværs af forvaltninger og traditioner.

Det er bare om at gå i gang, lyder meldingen fra de to kommuner, der med Landsbyrapporten evaluerer det toårige forsøgsprojektet “Liv i landsbyen”.

Projektet er bl.a. mundet ud i, at de to kommuner har fået formuleret og vedtaget en landsbypolitik og at der er oprettet landsbypuljer på hver 75.000 kr. i de to kommuner, samt at der afsættes penge til oprensninger af gadekær i landsbyerne.

Men endnu vigtigere: landsbyernes aktive borgere har selv udarbejdet landsbyplaner for lokalområdets fremtidige udvikling, hvor der ikke kun tages stilling til tekniske forhold, men også er blevet plads til de bløde værdier: forhistorie, samvær og menneskelig udfoldelse.

Rapporten anbefaler, at landsbyerne selv udarbejder landsbyplaner med forslag til projekter, før man tager fat på den mere traditionelle lokalplanlægning. Det giver et vigtigt mod- og medspil til lokalplanerne.

“Det er spændende at se, at når borgerne bidrager til planlægningen, kommer de mere bløde værdier frem i lyset,” siger Thorkild Ljørring Pedersen, formand for Landdistrikternes Fællesråd, om udviklingsarbejdet i Ringe og Ryslinge kommuner.
“Det lyser ud af rapporten, at det to-årige projekt har været en positiv læreproces for både borgere, politikere og forvaltning – nærdemokrati har fået en ny betydning for dem, der deltog i arbejdet.”

Thorkild Ljørring Pedersen ser gerne, at de gode erfaringer fra Fyn spreder sig som ringe i vandet:

“Projektet har kostet 340.000 kr. og ca. 1.500 timer fra de to kommuners medarbejdere over to år og de penge ser ud til at være givet særdeles godt ud.”

Udviklingsarbejdet er støttet af Indenrigsministeriets Landdistriktspulje og Miljøministeriets Landsplanafdeling med i alt 275.000 kr.

Dette indlæg blev udgivet i Nyheder-2008, Nyhedsbrev. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *