¼ mio. byboere på landet

Landdistrikternes Fællesråd vil flytte
¼ mio. byboere på landet over de næste 20 år

Mange byboere drømmer om et liv på landet – og ude på landet er der brug for tilflyttere. De bringer nemlig ny inspiration med sig – og børn til landsbyernes skoler, kunder til landsbyernes butikker og nyt blod til det lokale foreningsliv.
  
Med præsentationen af "Vision for bosætning 2020" lyder startskuddet for det lange, seje træk, der gerne skulle flytte 250.000 byboere ud på landet over de næste tyve år.
  
"Landdistrikterne skal gøres så attraktive som bo- og levesteder, at valget er let," siger Thorkild Ljørring Pedersen fra Landdistrikternes Fællesråd.
"Det betyder, at lokalsamfundene skal sætte deres egen udvikling på dagsordenen i de kommende år. Man skal se på sine aktiver: skoler, butikker, foreningsliv, lokale arbejdspladser og spørge sig selv og hinanden: hvordan udvikler vi dem? Er der stadig elever nok til at holde skolen kørende om fem og ti år? Hvad forventer vi af den lokale købmand – og han af os – for at vi vil handle der fremover? Hvis der skal flytte nye mennesker til, hvor skal de så bo? Skal der udstykkes eller er der allerede bygninger, der kan ombygges til boliger? Og er der brug for nye typer boliger, f. eks. til ældre, unge og enlige i vores lokalsamfund?"
  
Foreningsliv og arbejdspladser er vigtige elementer i udviklingen af attraktive lokalsamfund. Derfor bør det lokale foreningsliv foretage et selvkritisk serviceeftersyn, mener Landdistrikternes Fællesråd – og lokalsamfundet kan også se på muligheden for at skabe lokale arbejdspladser, som kan give liv og vækst i den lokale økonomi.
  
Vision for Bosætning 2020 blev præsenteret for offentligheden d. 11. september og i de kommende måneder vil Fællesrådet gå i dialog med de organisationer og myndigheder, der bakker op om en målrettet udvikling af landdistrikterne.
  
"De mange vækstpunkter rundt om i landet, hvor lokale ildsjæle og foreninger tænker nye tanker og udvikler nye projekter i deres lokalsamfund er vi meget interesserede i at høre fra, så deres erfaringer kan komme flere til gode," siger Thorkild Ljørring Pedersen. "Desuden vil Fællesrådet nedsætte ekspertgrupper, der kan bistå udviklingen med viden og konstruktiv kritik."
  
I første halvår 2002 vil Landdistrikternes Fællesråd indkalde til "By møder Land"-konference, hvor byboeres forventninger til et liv på landet vil komme i centrum. Og i sensommeren 2002 starter "flyttebussen", som kører rundt i landet, besøger projekter, tager debatten op lokalt og sætter nye initiativer i værk.
 
"Der har været snakket om at udvikle landdistrikterne i årevis," slutter Thorkild Ljørring Pedersen. "Nu vil Landdistrikternes Fællesråd sætte handling i gang."

Dette indlæg blev udgivet i Nyheder-2008, Nyhedsbrev. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *