Vestervig er Årets Landsby 2013

Landsforeningen af landsbyerne i Danmark har kåret årets landsby, og i år løb landsbyen Vestervig i Thy med prisen. I år har temaet været: ”Landsbysamfund i udvikling gennem mere bosætning, flere arbejdspladser, bedre kommunikation”, og følgende 20 landsbyer har været i betragtning til prisen: Herringløse, Torup, Nørhalne, Lohals, Høve, Krogsbølle, Sig, Gl. Rye, Gjerrind, Ugelbølle, Egebjerg, Kirke Værløse, Borbjerg-Hvem, Vestervig, Besser, Brylle, Hyl-ke, Overlade, Tandslet, Trømmelstrup.

Vanskeligt at udpege vinderen
Det har igen i år været en meget vanskelig opgave at finde en vinder for dommerkomiteen, der består af : fhv. indenrigsminister, Britta Schall Holberg (formand) – fhv. borgmester Poul Lindor Nielsen, Roskilde Kommune – vice-borgmester Peter Christensen, Tønder Kommune – næstformand i ”Landsbyerne i Danmark” Hans Christensen, Højen – fhv. gårdejer Andreas Andreasen, Vester Vedsted.

Fælles for de 20 deltagende landsbysamfund er det folkelige engagement, ildsjæle, fællesskabet, frivilligheden og medbestemmelse. Det er disse værdier, der er den folkelige drivkraft bag bevaringen af landsbysamfundenes aktiviteter og kamp for vækst, udvikling og trivsel på landet.

Men også den fysiske udvikling i landsbysamfundene er afgørende for liv på landet. Derfor tre hovedtemaer, hvor der sættes særlig fokus på betydningen af bosætning, arbejdspladser og kommunikation (fibernet, mobildækning).

Fra afvikling til udvikling
Vestervig er det gode eksempel på ovenstående. For få år siden var Vestervig præget af forfald og tristhed. I dag sprudler Vestervig af nye projekter og optimisme. Nye borgere flytter til, nye arbejdspladser opstår og i sommeren 2013 blev der etableret fibernet i byen.

En handlekraftig og tålmodig Håndværker- og Borgerforening står bag. Opskriften på succes er uddelegering til begejstrede frivillige, der har skabt initiativ, iderigdom og fællesskab.

Læs Vestervigs indstilling til konkurrencen: Vestervig Årets Landsby 2013
Læs også: Seminar: Lær af byfornyelsen i Vestervig

19. gang prisen uddeles
Det er 19. gang ”Landsbyerne i Danmark” udnævner et af Danmarks mange landsbysamfund til ”Årets Landsby”.De tidligere udnævnte landsbyer er i rækkefølge: Hvilsom, Skovlund, Tise, Jor-drup, Billum, Svindinge, Samsø, Bårse, Filskov, Klejtrup, Korinth, Ballum, Gjøl, Vejrup, Janderup, Horslunde, Bagenkop, Vrads.

 

Dette indlæg blev udgivet i Nyheder. Bogmærk permalinket.