Venstre vil give kommunerne større selvbestemmelse i kystområder

– Jeg har ingen lyst til at give kommunerne ret til at lave hoteller en bloc side ved side langs kysten. Men i forhold til at kunne tillade erhvervsudvikling i yderområderne er det vigtigt, at man kan bruge noget af den zone, der i dag er meget lukket ned, udtaler Kristian Jensen, gruppeformand for Venstre til Jydske Vestkysten.

To konkrete forslag
Ifølge Jydske Vestkysten arbejder Venstre på et nyt udspil, der skal give kommunerne større frihed til at anvende kystområderne. Konkret vil Venstre: 

1) Give alle kommuner særlige muligheder for at lave helårsboliger og erhverv i overflødiggjorte “bygninger” samt

2) give 29 landdistriktskommunr og 15 ikke-brofaste øer mere frihed til at udvikle i kystnærhedszonen, der går 300 meter fra kysten og tre kilometer ind i landet.

Venstre ønsker, at temaet bliver en del af kommunalvalget. Sammen med udspillet følger bl.a. en konkret sag, hvor Natur- og Miljøklagenævnet har afvist Tønder Kommunes ønske om at udvide Rømø Havn. Tønder Kommune fik ikke lov til at ændre områdets status fra landzone til byzone, og dermed kan kommunen ikke udvide erhvervsaktiviteterne og skabe nye arbejdspladser på havnen.    

Behov for større viden om muligheder i kystområder
Karina Lorentzen, SF’s miljøordfører, mener ikke, at Venstres udspil vil kunne ændre på afgørelsen i de enkelte sager, som hører under naturbeskyttelsesloven og strandbeskyttelseslinjen. Hun påpeger, at kystnærhedszonen er en planlægningszone, hvor der skal være særlig hensyn tilnaturen.

Landdistrikternes Fællesråd (LDF) ønsker heller ikke, at man skal give lov til at plastre landets kystområder til med hoteller og turistattraktioner. Men LDF ønsker, at der skal være en bedre dialog om mulighederne i kystnærhedszonen.

I debatten glemmer man ofte, at dem, der bor nær kysterne og ønsker at tage dem i anvendelse, også ønsker at tage vare på naturen og styrke naturoplevelsen. LDF tror på, at man godt kan anvende kystnærhedszonen endnu mere end i dag uden at spolere kysterne.     
   

Dette indlæg blev udgivet i Nyheder. Bogmærk permalinket.