Unge anbefaler: Sats på de større landsbyer

– Vi skal satse på større landsbyer, hvor der er befolkningsunderlag til en skole, en brugs, en sportshal og et beboerhus. En landsby skal være så stor, at den kan trække en skole med to spor op til og med 6. klasse. Sådan ville budskabet være, hvis en gruppe unge skulle tage en politisk beslutning for fremtidens landsbyer. Det konkluderes i en netop færdiggjort rapport fra et casestudie over syv børn og unges visioner for fremtidens landsbyer.

Landdistrikternes Fællesråd gav i 2011 de unge til opgave at bygge en moderne landsby, som den skal se ud, hvis de selv skal have lyst til at bo i den. Hen over vinteren 2011 og foråret 2012 har de været samlet hos Landdistrikternes Fællesråd for at sætte ord på og illustrere deres ønsker for fremtidens landsby.

Tidligere på året præsenterede de unge en fysisk model for deres ønskelandsby. Nu foreligger der en rapport, som beskriver de unges proces og præsenterer deres visioner for livet i landsbyerne.

Læs rapporten: Demokrati og vision for livet på landet og i landsbyer

Indsigt i demokratiske processer
Ens behov ændrer sig ofte igennem livet. Landdistrikternes Fællesråds hensigt med projektet har været at få de unge i tale og lære dem at tage del i debatten. Undervejs i arbejdet med at forme en moderne landsby har arbejdsgruppen fået indsigt i demokratiske processer, og de har lært at sætte ord på, hvordan de ønsker livet skal leves i landsbyerne.

De unge har haft professionel bistand af en konsulent til at svare på faglige spørgsmål og facilitere processen. Men konsulenten har ikke blandet sig i den demokratiske beslutningsproces. Det har netop været pointen, at konsulenten ikke skulle være en autoritet for gruppen, men at beslutningerne var noget gruppen selv skulle træffe på baggrund deres faglige diskussioner.

Samarbejde med Kullegård Arkitekter
Kullegård Arkitekter fra Holbæk har været en vigtig partner i projektet. De har af to omgange sendt en arkitekt til Jylland for at vejlede de unge i processen med at lave en fysisk model af fremtidens landsby.

Støttet af
Projektet er støttet af Indenrigsministeriet og BG fonden.
Projektholder er Landdistrikternes Fællesråd.

 

Dette indlæg blev udgivet i Nyheder. Bogmærk permalinket.