Stor opbakning til fribolig-forslag

Forslaget fra ministeren for by, bolig og landdistrikter, Carsten Hansen, om at udpege friboliger på landet, får støtte fra både KL og oppositionspartierne. Det skriver altinget.dk. Forslaget skal give kommunerne mulighed for at vælge bestemte huse, der får friboligcertifikat. Det vil bl.a. betyde, at ejeren af huset ikke skal leve op til kravet om helårsbeboelse. Som vi skrev i sidste uges nyhedsmail bakker Landdistrikternes Fællesråd også op om ordningen.

– Ordningen er en rigtig god idé. Den kan være med til at bringe en del boliger i spil, som ellers står overfor at skulle jævnes med jorden om nogle år, fordi de simpelthen er for dårlige, siger Steffen Damsgaard, der er formand for Landdistrikternes Fællesråd.

Forventning om at skabe tusindvis af jobs de næste fem år
Med denne ordning håber man at kunne sætte skub i salget af nedslidte ejendomme i landdistrikterne.

– Jeg tror, at der på sigt vil være et marked, fordi der er borgere, som gerne vil købe fritidsbolig i en landsby, der enten ligger tæt på kysten, eller hvor der for eksempel bare er en god udsigt. Sådan et hus vil typisk kunne renoveres for få hundredtusinde kroner, og derefter har man en ejendom, som er betydeligt billigere end at købe et sommerhus, siger Steffen Damsgaard formand for Landdistrikternes Fællesråd.

Som vi skrev i sidste uge forventer Håndværkerrådet og Feriehusejernes Brancheforening, at ordningen kan skabe mellem 3.400 og 6.800 jobs. Det har medvirket til at ministeren fremsætter forslaget hurtigere end planlagt, så ordningen kan træde i kræft fra årsskiftet.

Martin Damm (V) formand for KL’s Teknik- Miljøudvalg mener dog, at Carsten Hansen bør skrue ned for sine forventninger.

– Det er ikke nogen voldsom nyskabelse. Du har kunnet gøre noget lignende i forvejen med weekendattester, så jeg tror, han bliver skuffet, siger Martin Damm til altinget.dk

Denne skepsis bliver også delt af formanden for Landdistrikternes Fællesråd, Steffen Damsgaard.

– Vi skal ikke foregøgle, at ordningen løser alle landdistrikternes problemstillinger. Det er et værktøj, som skal tages i brug, og det vil få en positiv indflydelse, men det kræver mange andre tiltag, hvis vi skal skabe den gode udvikling i yderområderne, siger han.

Positiv holdning til forslaget
Martin Damm ser ellers positivt på forslaget, som han håber, kan være med til at gøre reglerne omkring weekendattester mere simple. Samtidig ser han gerne at der forekommer specielle områder, hvor det ikke er muligt at have friboliger.

Oppositionen ser også positivt på forslaget. Benedikte Kiær, De Konservatives boligordfører, hæfter sig ved, at det er kommunerne, der skal tage den endelige beslutning. Liberal Alliances boligordfører, Joachim B. Olsen er af samme opfattelse og tilføjer, at man brude fjerne kravet om helårsbeboelse helt.

Læs også: Friboliger skal give nyt liv i landdistrikter og yderområder 

 

  

Dette indlæg blev udgivet i Nyheder. Bogmærk permalinket.