Stor mediemæssig interesse for mellembyprojekt

[LDF] Landdistrikternes Fællesråd blev torsdag morgen interviewet til P4 Syd om et nyt forsøgsprojekt, der skal hjælpe de nu trængte mellembyer; dem der før kommunalreformen var hovedstad i den lille kommune. Interviewet har haft stor interesse, og er blevet bragt i P4 Trekanten, P4 Syd, P4 Esbjerg og P4 Fyn. Nyheden fik også national interesse. Op af dagen torsdag ramte den forsiden på DR.dk, og samtidig blev vi interviewet af Jyllands-Posten, der vil ud til de enkelte mellembyer og undersøge deres udvikling. 

Hør interviewet i lydfilen her (interviewet starter 2:05, musik indtil da): Klemte byer 

Skal finde en ny identitet
Byer som Holsted, Ølgod og Egtved  i Sydjylland var tidligere hovedstader i hver deres kommune, men efter kommunalreformen havnede de et sted mellem  ingenting og alting.

– De er blevet klemte byer – det vil sige mellem landsbyerne, der ofte har en lang række ildsjæle, og de nye hovedbyer, hvor det meste foregår, udtaler sekretariatschef Kirsten Bruun fra Landdistrikternes Fællesråd.

Det er på tide, at byerne gentænker sig selv og finder nye ben at stå på. Derfor har Landdistrikternes Fællesråd igangsat et forsøgsprojekt sammen med 6 mellembyer i Region Syddannmark og Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter. De seks byer er Gram, Holsted, Ølgod, Egtved, Glamsbjerg og Ørbæk.  

– Formålet er at skabe større sammenhængskraft og at skabe en ny idenditet. Blandt andet skal foreninger og frivillige være bedre til at samarbejde, udtaler Kirsten Bruun.

Mange byer i samme situation
Efter kommunalreformen i 2007 gik adskillige byer fra at være hovedby i den lille kommune til at være mellemby i den store kommune. Byerne står i dag med mange af de samme udfordringer, og det er meningen, at de skal kunne trække erfaringer ud af og lære af forsøgprojektet.

Dette indlæg blev udgivet i Nyheder. Bogmærk permalinket.