Statsminister tilfreds med landdistriktsministeriets resultater

[LDF] Udvalget for Landdistrikter og Øer havde kaldt statsminister Helle Thorning Schmidt i samråd torsdag den 4. april 2013. På samrådet blev det stillet spørgsmål til regeringens egentlige hensigt med at oprette Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter. Der er generel opbakning til ministeriets oprettelse, men partierne er meget uenige i dets resultater. På samrådet blev der bl.a. stillet følgende spørgsmål:

Hvad er hensigten med formuleringen i regeringsgrundlaget om, at der skal også skabes en positiv udvikling i yderområderne?
Hvorfor har statsministeren oprettet et decideret ressortområde med en landdistriktsminister, og hvorfor ministerens portefølje er sammensat, som den er.
Hvorfor er der ikke givet flere kroner og beføjelser til Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter?
Hvor bliver den bebudede strategi for landdistrikterne af?

Ministerium skal koordinere og stille skarpt på udfordringer
Statsministeren svarede bl.a., at meningen med Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter er at styrke koordineringen og helhedstænkningen, sådan forstået at man nu har et ministerium, der stiller skarpt på de udfordringer, der i landdistrikterne, og herved påvirker regeringens samlede beslutninger. 

Statsministeren kaldte det en imponerende lang liste af tiltag, som regeringen har foretaget i koordineret samarbejde med Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter. Landdistriktsminister Carsten Hansen redegjorde for initiativerne, og her blev bl.a. nævnt det nye bredbåndsudspil, fjernelse af transportafgiften, fjernelse af fedt- og sukkerafgift, oprettelse af en ny nedrivningspulje, fleksboligordning, lavere afgifter på energi, spildevand og emballage. 

På spørgsmålet om den ventede strategi undlod statsministeren at svare direkte, men udtalte at borgerne nok mere er optaget af handling end strategi, hvorefter hun henviste til de initiatitiver, som landdistriktsministeren redegjorde for.        

Ikke meget nyt under solen
Landdistrikternes Fællesråd var tilstede i salen. Generelt vurderet var der ikke så meget nyt under solen på samrådet. Det bedste, der kom ud af det var nok, at det lykkedes at få trukket statsministeren ind på den politiske banehalvdel, der handler om landdistrikter og yderområder, til trods for at mange af udvalgets spørgsmål blev overladt til minister for by, bolig og landdistrikter at svare på.

Det skete under statsministerens henvisning til, at det er ministeren, der bør svare på spørgsmål til et pågældende ressortområder. Det var også holdningen hos forhenværende statsminister Lars Lykke Rasmussen.  

Se samrådet her
Læs også: Venstre: Udkantsministerium en faldefærdig rønne og Samråd om udkantsområder

Dette indlæg blev udgivet i Nyheder. Bogmærk permalinket.