Sommerhusregel atter til debat i medierne

[DR] Debatten om den ca. 40 år gamle sommerhusregel, der forhindrer udlændinge i at købe sommerhuse i Danmark, dukker op over medieoverfladen med jævne mellemrum. De seneste år har særligt borgmestre i landets yderområder været fremme med ønsket om at ændre reglen, for at få gang i et trægt sommerhusmarked.

I denne uge har Liberal Alliance også været på banen med budskabet om, at reglen bør afskaffes. Det sker oven på oplysningen i Berlingske om, at flere og flere udlændinge ønsker at købe sommerhuse i Danmark.  

Kalder det for dobbeltmoral
– Danskere køber lejligheder i Berlin og ejendomme i Sydfrankrig. Så vi vil gerne tage ud i Europa og købe ferieboliger, men vi vil ikke have, at andre europæere gør det i Danmark. Det er dobbeltmoral, så det klodser, siger Mette Bock, EU-ordfører for Liberal Alliance til DR.

Der er dog ikke tegn på en snarlig lovændring, for regeringen ønsker nemlig ikke at ændre på reglen. Det slår Carsten Hansen (S), minister for by, bolig og landdistrikter fast, og ser heller ikke udenlandske sommerhuskøb som løsningen på problemer i de områder med mange sommerhuse til salg.

– Vi kan ikke sikre, at tyskere, englændere eller andre køber huse på Lolland eller Langeland, hvor vi gerne vil have det. De vil jo købe i de mest attraktive områder, siger han.

Danskere skal kunne købe sommerhuse til fornuftige priser 
– Vi er et lille land med meget kyst, og vi har rigtigt mange sommerhuse med nogle fornuftige priser, som danskerne har råd til at erhverve, siger han.

Carsten Hansen frygter, at en ændring af sommerhusreglen kan give voldsomme pristigninger, som vil gå ud over almindelige danskeres købeevne.

Liberal Alliance ser ud til at gå enegang  med ønsket om at ændre på sommerhusreglen, og selvom debatten er blusset op igen, er der ikke umiddelbare tegn på, at der blæser nye politiske vinde omkring sommerhusreglen på Christiansborg.       

Dette indlæg blev udgivet i Nyheder. Bogmærk permalinket.

Et svar til Sommerhusregel atter til debat i medierne

  1. Kenneth Harbak skriver:

    Køb af sommerhus i Danmark.
    Hva skjer dersom jeg som nordmann køber et sommerhus i Danmark?, selvfølgelig vil jeg bruke sommerhuset så mye som mulig, både hjemboende og utflyttede barn vil også bruke dette. Jeg vil i tillegg legge igjen penger til håndverkerne, købmannen, kultur og aktiviteter. Hvorfor kan jeg da ikke bare købe et sommerhus i Norge.? Selvfølgelig kunne det vært aktuelt, prisnivået er synkende også i vårt land, men….. Norge er ikke det samme som Danmark, dere har en kultur som jeg savner i Norge, både uteliv,atmosfære og alle de glassblåserier og krimskrams bodene på handelsplassen, badeanlegg og mye mer. Dette har vi ikke kultur for i Norge på samme måte som i Danmark. Hva med å leie et sommerhus.! Dette er for oss ikke det samme som å eie, hvor du kan forme sommerhuset med eget preg, la sykkelen, sengetøy og lignende være igjen til neste besøk. Jeg er helt sikker på at jeg hadde lagt igjen mye mer penger i Danmark ved å ha et eget sommerhus fremfor å leie. Påstander som kommer er blant annet at vi ikke bruker sommerhuset, står tomt, tar med egen mat, er borte fra dugnad, sommerhus i attraktive sommerhusområder blir kjøpt opp av Tyskere og andre udlændinger. Er dette dokumentert eller bare synsing. Hva med å lage en prøveordning som blant annet Vesthimmerland kommune ønsket for et par år siden. De ønsket å ha en prøveordning med salg af sommerhus til udlændinger med påfølgende evaluering. Hva med å sette begrensinger på eksempel 5% av sommerhus i hver kommune kan selges til udlændinger, for så å evaluere årlig i en 5-10års periode. En vil da ha mer faktatall en det som kommer frem nå. Jeg vil avslutningsvis si at vi har dansk familie som har sommerhus i vårt nabolag, og det er hyggelige personer som bruker sitt sommerhus jevnlig.

    Hilsen kenneth harbak
    En udlændinger som ikke fikk købe sommerhus i Danmark

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *