Regeringen skal sikre fuld kompensation til regional udvikling

[LDF] Regeringen går for tiden efter at opnå rabat i EU ved at skulle indbetale 1 mia. kr. mindre til EU årligt i perioden 2014-2020. Det skal bl.a. ske ved at reducere EU’s strukturfondsmidler, der går til regional udvikling. Formanden for Landdistrikternes Fællesråd, Steffen Damsgaard, frygter, at midlerne til regional udvikling i Danmark kan blive kraftigt reduceret i perioden 2014-2020, og det vil gå hårdt ud over landdistrikter og yderområder.

Strukturfondsmidlerne har stor betydning for landdistrikter og yderområder
– Hvis regeringen seriøst mener, at den vil skabe udvikling i landdistrikter og yderområder i Danmark, så skal der ikke skæres i det bidrag, som udløser 500 mio. kr. årligt til udviklingsprojekter i yderområderne, udtaler Steffen Damsgaard og fortsætter:

– Hvis den danske regerings krav om besparelser i bidraget til EU på 1 mia. kr. lykkes, og det medfører færre strukturfondsmidler end 500 mio. kr. årligt til Danmarks yderområder i perioden 2014-2020, så bør den danske regering anstændigvis kompensere krone for krone, så der fortsat sikres minimum 500 mio. kr. årligt fra den danske stat til regional udvikling.

– Strukturfondsmidlerne har stor betydning, og regeringen kan nu vise, om den vil udvikling i landets yderområder, eller om den er ligeglad med udviklingen udenfor landets bycentre, afslutter Steffen Damsgaard, formand for Landdistrikternes Fællesråd.

Regeringen mener ikke, at vi får nok ud af strukturfondene. Det er Landdistrikternes Fællesråd ikke enige i. De stiller sig på linje med regionerne og kommunernes argument om, at strukturfondsmidlerne, via medfinansiering fra regionerne selv, uddannelsesinstitutionerne og virksomhederne, genererer en samlet investeringsssum, der er langt større end de 500 mio. kr.

Om strukturfondsmidlerne
Strukturfondene har til formål at bidrage målrettet til udviklingen i regioner i EU, som er vanskelligt stillede eller har særlig behov for vækst og udvikling. Hvert år tilfalder der knap 500 mio. kr. i EU-midler til regional udvikling i Danmark. I perioden 2007-2013 har Danmark i alt modtaget ca. kr. 3.500 mio. kr.

Pengene går blandt andet til erhvervsrettede udviklingsprojekter i yderområder som fx Lolland-Falster, Vestjylland, Sønderjylland, Bornholm og Nordjylland, og afsenderen er EU’s Socialfonde og Regionalfonde, som samlet set blot kaldes strukturfondene. Der er skabt mange vedvarende arbejdspladser i Danmarks yderområder via EU’s strukturfonde.

Det er i disse uger, at det overordnede EU-budget for perioden 2014-2020 fastlægges.

Dette indlæg blev udgivet i Nyheder. Bogmærk permalinket.