Lukning af valgsteder tænder demokratiske advarselslamper i landsbyer

Når kommunerne er bekymrede for, at valgdeltagelsen bliver meget lav ved kommunalvalget den 19. november, så kan det undre, at de samtidig gør det sværere for borgerne at stemme.

Der lukkes rigtig mange valgsteder rundt om i landet, og det svækker demokratiet, fordi de ikke-mobile vælgere får sværere ved at komme frem og sætte deres kryds. Kommunerne gør det for at spare penge, men ifølge Roger Buch, kommunalforsker ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole er der tale om peanuts. Ifølge undersøgelser koster en stemme afgivet på et valgsted 25-30 kroner mod omkring 100 kroner for en brevstemme.

Aalborg Kommune har ligesom så mange andre kommuner valgt at lukke flere valgsteder i år. Det gælder f.eks. landsbyen Dokkedal, og det har nu fået borgerne til at skrive et opråb på facebook, der dels kritiserer lukningen, dels informerer om fælles kørsel til det nærmeste valgsted for dem, der har problemer med selv at komme af sted.

Bør opruste på medindflydelse og nærdemokrati
Jørgen Folkvang, formand for Landsbyerne i Aalborg Kommune og bestyrelsesmedlem i Landdistrikternes Fællesråd, ser det som en generel tendens og advarer mod, at der sker et alvorligt demokratitab i landdistrikterne i disse år. 

– En af konsekvenserne ved kommunalreformen er, at der er blevet længere mellem borgerne og de politiske beslutningstagere. De sidste 10 år er der forsvundet næsten en tredjedel af valgstederne, og det sender et signal om nedprioritering af borgernes mening, og det koster på demokratiet. Kommunerne bør derfor opruste kraftigt på medindflydelse og nærdemokrati i de kommende år. 

Afstenanden afgørende for de ældre
Lukning af valgsteder bekymrer også Ældresagen. I en artikel i Politiken fortæller souschef Jens Højgaard, at afstanden til valgstederne har stor betydning for de ældres deltagelse.

– Valgdeltagelsen topper i 60-69 års alderen for så at falde meget kraftigt for de 70-80-90 årige. Ikke fordi de ikke interesser sig for politik. Men fordi de har svært ved at komme frem. Færre valgsteder betyder, at der skal skabes nogle andre muligheder, udtalte han i artiklen, som blev bragt i Politiken i oktober.

Antallet af valgsteder er ifølge opgørelse fra KMD faldet med 23 % siden 2005.  

Dette indlæg blev udgivet i Nyheder. Bogmærk permalinket.