Land- og yderkommuner er de mest erhvervsvenlige

[Dansk Byggeri] De ti mest erhvervs- og byggevenlige kommuner er alle land- og yderkommuner. Det viser en ny undersøgelse fra Dansk Byggeri. De jyske kommuner er generelt bedre til at skabe gode forhold for de lokale virksomheder, end kommunerne i hovedstadsområdet.

Det har stor betydning for murermester Petersen, om hans forretning ligger i Fredericia eller Holstebro. Det viser en undersøgelse af kommunernes erhvervs- og byggevenlighed, som Dansk Byggeri har vurderet ud fra 23 forskellige indikatorer om alt fra jobcentrenes indsats til byggesagsbehandlingstid og genbrugspladsernes åbningstid. Holstebro ligger klart i top, mens Fredericia placerer sig på en sidsteplads som den mindst attraktive kommune at drive virksomhed i.

Vigtigt at imødekomme virksomhederne
– Kommunerne er den offentlige myndighed, som virksomhederne oftest er i kontakt med, og derfor er det vigtigt, at de gør det så godt som muligt, så virksomhederne får de bedste muligheder for at vokse sig større og skabe flere arbejdspladser, siger erhvervspolitisk chef i Dansk Byggeri, Torben Liborius.

Undersøgelsen viser tydeligt, hvor stor forskel der er på kommunerne. Mens Holstebro ikke opkræver dækningsafgift, har lave gebyrer på sagsbehandlingen af byggesager og udliciterer alle kommunens vej- og parkopgaver, så er det lige modsat i Fredericia. Her opkræver kommunen en høj dækningsafgift og har lang ventetid på sagsbehandling af byggesager og dertilhørende høje gebyrer.

Kan være dyrt for virksomhederne
– Det kan koste virksomhederne både tid og penge at drive forretning i den forkerte kommune. Der er stor forskel på både priser og metoder, og da de fleste virksomheder i dag arbejder på tværs af kommunegrænserne, så er det ikke rimeligt, at de skal navigere rundt i en bureaukratisk rodekasse af regler og priser, alt efter hvor i landet de arbejder. Det skader produktiviteten, siger Torben Liborius.

Top ti over erhvervs- og byggevenlige kommuner

1. Holstebro
2. Ringkøbing-Skjern
3. Skive
4. Hedensted
5. Vejen
6. Aabenraa
7. Lemvig
8. Ikast-Brande
9. Billund
10. Herning 

Se analysen her

Dette indlæg blev udgivet i Nyheder. Bogmærk permalinket.