Jyske yderkommuner bedst til at give unge en erhvervsuddannelse

[Arbejderbevægelsens erhvervsråd] Langt flere unge står uden ungdomsuddannelse i Østdanmark i forhold til Vestdanmark. I de jyske kommuner får langt flere en erhvervsfaglig uddannelse. Her ligger andelen af en årgang med en erhvervsuddannelse på omkring 30 procent. I mange af de nordsjællandske kommuner er andelen på omkring 10 procent. Det viser en analyse fra Arbejdsbevægelsens Erhvervsråd (AE).

Selvom den økonomiske krise har fået flere til at gå i gang med en uddannelse, er der stadig langt til målsætningen om, at 95 procent af en ungdomsårgang skal have en ungdomsuddannelse.

Ser man på de unge 10 år efter 9. klasse, hvor de fleste vil være 25-26 år, vil 16,3 procent af en årgang ikke have fået en ungdomsuddannelse. Giver man de unge 25 år til at opnå en ungdomsuddannelse, dvs. når man måler på de unge som 41-årige, så er andelen uden ungdomsuddannelse knap 12 procent

Store geografiske forskelle
Langt flere unge står uden ungdomsuddannelse i Østdanmark set i forhold til Vestdanmark, og mange af de traditionelle udkantskommuner på eksempelvis den jyske vestkyst og i Nordjylland klarer sig bedre end hovedstadskommunerne, når det gælder om at give unge en ungdomsuddannelse.

Generelt står flest unge uden en ungdomsuddannelse i flere københavnske omegnskommuner, på Bornholm, Lolland og Falster, Vestsjælland og på Østfyn, mens færre unge er uden ungdomsuddannelse i Vest- og Midtjylland.

Flest unge i Jylland får en erhvervsuddannelse
Ser man på erhvervsuddannelserne er der også store regionale forskelle. I mange jyske kommuner får langt flere en erhvervsfaglig uddannelse end på Sjælland. Andelen af en årgang med en erhvervsuddannelse ligger i toppen på over 30 pct., hvor det i mange i mange københavnske omegnskommuner er på omkring 20 pct.

Det er især i de nordsjællandske kommuner, at færrest unge tager en erhvervsuddannelse. I Gentofte kommune er det eksempelvis 8,5 pct. af de unge, der tager en erhvervsuddannelse, hvor det i Hedensted kommuner er omkring 37 pct.

Dette indlæg blev udgivet i Nyheder. Bogmærk permalinket.