Indsatspuljen umiddelbart ikke i finanslovsforslaget

[LDF] Formanden for Landdistrikternes Fællesråd Steffen Damsgaard er dybt skuffet over, at Indsatspuljen – i daglige tale kaldet nedrivningspuljen – ikke er at finde i regeringens finanslovsforslag.

– Det er klart utilfredsstillende, at regeringen ikke fortsætter puljen, som har været bevilliget i både 2010 og 2011 med flotte resultater – vi VED det virker, udtaler formanden.

Lokalsamfundene bliver holdt som “gidsler” af bolig-ligene, og det skræmmer mulige tilflyttere langt væk. Det bliver hurtig til en ond spiral med mere forfald i lokalsamfundene, endnu flere bolig-lig samt endnu flere usælgelige boliger som følge af, at mulige tilflyttere fravælger disse lokalsamfund.

Virker som kick-start
På positiv siden oplever man, at der hvor kommunerne har fjernet bolig-ligene, så virker det som en kick-start på de øvrige boliger i lokalsamfundet, hvor ejerne forskønner og forbedrer deres boliger.

Indsatsen rækker faktisk langt, hvis kommunerne også bruger Indsatspuljen til at støtte renoveringen af klimaskallen på ejendommene. For få midler fra indsatspuljen kan der opnås flotte resultater.

Undgå misbrug af ejendomme
En anden vigtig effekt ved at fjerne bolig-lig i lokalsamfundene er, at ejendommene ikke misbruges af skrupelløse spekulative ejere, som forsøger at leje deres bolig-lig ud til socialt svage familier, som derved bliver udnyttet og flyttet rundt i landet som ”nomade-familier”. De socialt svage familier skal hjælpes i deres oprindelige nærområde og ikke ”skubbes” rundt i landet og i nogle lokalsamfund nå et så stort antal, at de er svære at integrere i lokalsamfundet og svære at hjælpe.

Et tredje vigtigt argument for at bevare indsatspuljen er, at der gennem årtier er blevet brugt mange milliarder på fornyelse og forskønnelse af kvarterer i de største byer for at forhindre forslumning og andre negative konsekvenser.

Nu er problemet i vores landdistrikter vokset til at være blevet et samfundsproblem, og så kan man politisk ikke finde de forholdsvis få millioner årligt til indsatspuljen – set i forhold til de langt større milliard-beløb, der er blevet brugt i de større byer på sanering og fornyelse af hele kvarterer gennem flere årtier.

Håber på nødvendig videreførsel af indsatspuljen
Formanden for Landdistrikternes Fællesråd, Steffen Damsgaard håber, at man politisk – inden det er for sent – indser konsekvenserne ved at undlade indsatspuljen. Der er fortsat mange tusinde bolig-lig, som skal fjernes og endnu flere som med fordel kunne søge tilskud til at få renoveret klimaskallen på ejendommen.

Landdistrikternes Fællesråd har forelagt sagen for ministeren for By, Bolig & Landdistrikter samt for udvalget for Landdistrikter & Øer og flere partiers Landdistriktsordførere.

– Nu må vi håbe, at forståelsen for problemet og en nødvendig videreførelse af puljen med nye midler, vil få politikerne til at tænke sig om en ekstra gang. Vi må håbe, at forligsparterne får puljen med i den endelige finanslov ligesom det skete i indeværende års finanslov, slutter formanden.

Dette indlæg blev udgivet i Nyheder. Bogmærk permalinket.

Et svar til Indsatspuljen umiddelbart ikke i finanslovsforslaget

  1. Pingback: Landdistrikterne.dk / nyhedsmail 11. november 2011 | Lokalråd 4262 - Et lokalsamfund i udvikling

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *