Havne skaber jobs i yderområder

[Søfartens Ledere] Op til 70.000 danskere har deres job ved de danske havne, og mange af jobbene i skabes i de danske yderområder, af nogen også kaldet vandskantsdanmark. Det skriver foreningen Søfartens Ledere på sin hjemmeside i anledning af Søfartens Lederes efterårsseminar. Her holdt Nete Herskind, vicekontorchef i brancheorganisationen Danske Havne et oplæg med overskriften Danske Havne skaber jobs.

Transport af søvejen på vej op
– 80 pct. af den danske udenrigshandel kommer gennem en havn – og 20 pct. af den nationale godstransport går gennem danske havne. Selv om coasterne er borte, er indenrigs-transport ad søvejen på vej op. Således er hver tredje af alle de lastbiler, der kører på danske veje, på vej til eller fra en havn, på vej til en logistikvirksomhed, en produktionsvirksomhed, eller andet, fortalte Nete Herskind.

OECD har beregnet, at en million tons gods ekstra over kaj skaber mellem 400 og 600 arbejdspladser, afhængigt af typen på godset. Fx skal foderstoffer viderebehandles og pakkes i sække, fisken skal forarbejdes, og containere giver typisk også meget arbejde; fordi godset viderebearbejdes.

Den mindre havne skaber vækst og arbejdspladser
– Men der er også eksempler på, at mindre havne i det, der kaldes Udkantsdanmark – eller Vandkantsdanmark – kan skabe vækst og arbejdspladser. Fx er der fem mindre havne i den vestlige Limfjord, som sammen er en erhvervsklynge, og har stor betydning for jobskabelse og økonomi i deres område – med 2.900 jobs, 6,3 mia. i produktionsværdi og 7 pct. af indkomstskabelsen i de fem kommuner, fotalte Nete Herskind.

Der er et eksempel fra nordvestjylland, hvor en olieplatform blev renoveret på Hirtshals havn. Det betød 250 årsværk, der blev omsat 170 mio. kr., hvilket gav  kommunerne skatteindtægt på den gode side af 10 mio. kr.

– Havne skaber jobs; og det er en vigtig pointe, at det tit er i områder, der ellers har det svært beskæftigelsesmæssigt. Havnene er mere end en havn – det er en erhvervsklynge, betonede Nete Herskind.

Dette indlæg blev udgivet i Nyheder. Bogmærk permalinket.