Friboliger skal give nyt liv i landdistrikter og yderområder

[Jyllands-Posten] – Reglerne om helårsbolig har hidtil fraholdt mange interesserede købere i at investere i gode huse både i en række kystlandsbyer og i andre naturskønne landsbyer. Derfor tror jeg, at en ændring til fritidshusstatus vil kunne bane vejen for salg. Man kan måske endog håbe, at husene bliver så attraktive, at det vil kunne påvirke huspriserne i lokalområder i opadgående retning.

Sådan siger Steffen Damsgaard, formand for Landdistrikternes Fællesråd, til Regeringens plan om at give kommunerne lov til at ændre status for usælgelige boliger på landet fra helårs- til fritidsboliger. Det kan man læse i dagens udgave af Jyllands-Posten.

Lovudkastet kommer fra Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter. Hos ministeren for by, bolig og landdistrikter, Carsten Hansen, er det tanken, at der skal laves en friboligordning, hvor helårshuse, der er solgt som fritidshuse, atter skal kunne få status til helårshus, hvis ejerne ønsker det.

Skal kunne ophæve bopælspligten
Hermed får kommunerne mulighed for at skille sig af med bopælspligten, som har gjort mange huse usælgelige og været en medvirkende årsag til at skabe uddøende landsbyer.

– Vi tror, at mange af husene vil blive opkøbt, gjort i stand og udlejet. Samtidig er jeg overbevist om, at mange ejere vil foretrække at flytte ind i deres fritidshuse permanent, den dag de ikke mere behøver at gå på arbejde, udtaler ministeren til Jyllands-Posten.

Vil skabe 7.000 nye jobs
Hvis Regeringen kommer igennem med forslaget, vil det ifølge Ferieudlejernes Brancheforening kunne skabe en meromsætning på 500-1.000 mio. kr., svarende til 1.600 flere jobs i udlejningsindustrien, og oveni det skal man lægge 1.200 stillinger til løbende vedligeholdelse.

Håndværksrådet forventer desuden, at det over en femårig periode vil kunne skabe 4.000 jobs til at restaurere husene, og samtidig vil de lokale butikker mærke øget omsætning.     

     

Dette indlæg blev udgivet i Nyheder. Bogmærk permalinket.